Up Back Next

Iz tiska | 50

Josip Čelan   

 

Večernji list, 2. veljače 1999.
MALIGANI KAO BLOKADA

Švedska će postati prva europska država koja uvodi elektronički uređaj za sprječavanje pokretanja vozila bez prethodnog ispitivanja alkoholiziranosti vozača. Ta zemlja je donijela i vrlo stroge zakone čiji je cilj smanjivanje broja pijanih osoba za upravljačem automobila. Od 1. veljače nudi im se alternativa s obzirom na to da tri švedske grofovije uvode "Alco-lock" na probni rok od pet godina za sve vozače koji su već bili osuđivani zbog pijanstva. Sustav se sastoji od uređaja za utvrđivanje alkoholiziranosti spojenog na sustav za sprječavanje pokretanja vozila koji se već nekoliko godina primjenjuje u SAD-u i Kanadi. Sustav sprječava pokretanje vozila ako u dahu vozača ima alkohola. Ako žele sačuvati vozačku dozvolu, osobe kažnjavane zbog vožnje u pijanom stanju morat će o vlastitom trošku postaviti taj uređaj u svoje vozilo i morat će odlaziti na redovite liječničke preglede. -To je izmišljeno za osobe koje bi mogle izgubiti vozačku dozvolu, a po svaku cijenu moraju voziti ako ne žele izgubiti posao- izjavio je Hans Laurell iz švedske uprave za ceste. Laurell kaže i da 30 do 40 posto vozača koji izgube dozvolu nikad je više ne dobiju, ali on ne vjeruje da oni zaista prestaju voziti. "Tim sustavom oni će biti dobro nadzirani i neće više moći istodobno piti i voziti".

Jutarnji list, veljača 1999.
UMRO U NATJECANJU U OPIJANJU S OCEM

NEWCASTLE - Dvije su pipničarke osuđene jer su poslužile viskijem pijanog čovjeka koji se napio do smrti natječući se sa svojim ocem. Otprije pijani Michael Hoyle (28) popio je pet do šest velikih piva i najmanje sedam duplih viskija u alkoholičarskom nadmetanju sa svojim ocem Herbertom, iskusnim i nepobjedivim pijancem.

Večernji list, 22 siječnja 1999.
FRANCUZI NAJVISE TROŠE ALKOHOL A FINCI KAVU

Najveći potrošači kave u Europskoj uniji nisu Talijani, nego Finci. Oni u prosjeku potroše 15 kilograma kave na godinu, Francuzi sedam, a Talijani samo pet kilograma. Francuzi i dalje prednjače po potrošnji alkohola: gotovo 15 litara čistog alkohola na godinu po stanovniku. Prosjek se za zemlje, članice Europske unije, kreće se od 10 do 12 litara, a najmanja je prosječna godišnja potrošnja po stanovniku u Švedskoj: samo sedam litara.

Jutarnji list, 4. ožujka 1999.
FINKINJE SE OPIJAJU ALKOHOLNIM TAMPONIMA

HELSINKI - Mlade Finkinje u želji za opijanjem, a istodobnom strahu da im roditelji u dahu ne osjete alkohol, eksperimentiraju s tamponima prethodno namočenim u votku koje potom stavljaju "tamo gdje treba", priopćila je finska skupina za borbu protiv droge i alkohola Irti Huummeista. Mlade se djevojke nadaju kako će im na taj način alkohol ući u krvotok. "vjerovao sam kako tamponi sluze kako bi se 'stvari' zadrzale unutra, a ne omogućilo njihovo istjecanje. Stoga je ispijanje vjerojatno i dalje najbolji način apsorbiranja alkohola"- rekao je izvrsni direktor skupine Tapio Jaakkola, Visoki postotak alkoholne potrošnje u Finskoj kadkad je izvor neugodnosti za tu iznimno konzervativnu zemlju.

Vjesnik, 31. listopada 1998.
INJEKCIJOM ALKOHOLA PROTIV POVEĆANOG SRCA?!

Zvuči zastrašujuće, ali injekcija čistog alkohola mogla bi pomoći pacijentima s povećanim srcem. Pišući u časopisu Circulation, voditelj studije dr. William Spencer izjavio je da je tehnika sigurna i učinkovita za hipertrofičnu opstruktivnu kardiomiopatiju, kod koje povećanje srčanog tkiva blokira protok krvi iz srca. Od novog liječenja mogla bi profitirati trećina oboljelih. Alkohol ubija prekomjerno tkivo, a pacemaker pomaže pacijentima da ne pate od drugih simptoma srčanog udara.

Vjesnik, 25. siječnja 1999.
VINSKI POLIFENOLI DJELOTVORNI PROTIV RAKA

AIX-EN-PROVANCE, Polifenoli, hranjive tvari kojih ima u vinu, mogu smanjiti širenje malignih stanica uzgojenih u laboratorijskim uvjetima. Na sastanku Sredozemnog instituta za vino, prehranu i hranu, prof. Jean-Francois Rossi predstavio je rezultat jednogodišnjih istraživanja i zaključio da polifenoli sastavljeni od organskih tvari biljnog podrijetla s antioksidirajućim djelovanjem "in vitro" povoljno djeluju pri liječenju tumora.

Jutarnji list, 2. ožujka 1999.
CIJELI PUB SE SPRDAO S MRTVIM PIJANCEM

SHEFFIELD - Počelo je sa suđenjem u vezi sa slučajem čovjeka koji je umro u pubu od trovanja alkoholom, dok su se njegovi prijatelji nastavili oko njega zabavljati i izvoditi šale na njegovom lešu. Mrtvomu Ianu Cliftonu obrijali su pola glave i zatim ga fotografirali s lutkom na napuhavanje. Clifton (35) je bio mrtav više od sat vremena u Jervis Lumb pubu u blizini svojega doma u Norfolk Parku u Sheffildu. Prošloga listopada došao je u pub na rođendansku proslavu jednoga člana ribičkog društva puba. Oko deset sati navečer, Clifton je pao u nesvijest nakon što je popio jedanaest piva i veću količinu punča. Proceduru su očevici opisali kao uobičajenu praksu u pubu.

Večernji list, 8. siječnja 1999.
VINO ZA BOLJE PAMĆENJE

LONDON - Čaša i pol vina na dan može nam pomoći da suzbijemo neurodegenerativne bolesti, poput Alzheimerove ili Parkinsove bolesti, tvrdi voditelj milanskog znanstvenog tima Alberto Bertelli. Otkrili su da prirodan kemijski spoj rezervatol, koji sadrži grožđe i vino, potiče sedmorostruko veću djelatnost i djelotvornost enzima mapkinaze koji potiče i obnavlja živčane stanice.

Delo, siječanj 1999.
ZAŠTO ŽENE PIJU?

Žene u posljednjem desetljeću piju više alkohola nego prije. Dio odgovora krije se u njihovom poslu, tj. danas je sve više žena na zahtjevnim radnim mjestima i odgovornim položajima, a što se više uspinju ljestvicom uspjeha, češće posežu za čašicom i piju više. Drugi razlog je usamljenost. Većina će njih radije s društvom izaći u lokal na piće, nego same sjediti u stanu ili kući. Žene više piju i pred menstruaciju, kad su deprimirane, napete i neraspoložene.

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek