Up Back Next

Slavni pisci alkoholičari
Edgar Allan Poe (1809.-1849.)

Dr. E. N. Gruber   

 

Američki pisac koji je živio u devetnaestom stoljeću. Bio je više gladan nego sit, roditelje je izgubio još u djetinjstvu. Povremeno je zapadao u teška depresivna stanja koja je"liječio" alkoholom (posebno brandy) i opijumom. Oženio se trinaestogodišnjom rođakinjom koja nakon godinu dana umire od tuberkuloze pluća (isto kao i njegova majka).

Bio je egocentrična i nesocijalna ličnost. Alkoholni delirij umjetnički obrađuje u svojim djelima, koja su prepuna priviđenja, hladna i patološka, maštovita i mistična. Smatrao je da je poezija "ritmičko stvaranje ljepote", koje je samo po sebi svrha, što je realizirao u lirskim ostvarenjima (Gavran, Anabel Lee), koje su često građene na efektima proze, napetosti i osjetnih senzacija. U njegovim djelima, uz halucinantnu razigranost mašte, ima i hladne proračunatosti, posebno u tzv. tales of ratiocination - pričama novog tipa, čiji je on tvorac, a koje su čitave napravljene na logičkim operacijama. U formi detektivskog romana ta će književna vrsta postati popularna tek kasnije. Cijeli je život bio neshvaćen i nesretan. Emerson ga je zvao "zveketalo"

Čitajući djela E.A. Poa možemo bolje razumjeti i osjetiti svu usamljenost, strah i nemoć kao i prazninu što ih ostavljaju alkohol i droga.

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek