Up Back Next

Iz tiska | 49

Josip Ćelan   

 

Vijesnik, siječanj 1999.
ČAK 46 MILIJUNA AMERIKANACA VOZI POD UTJECAJEM ALKOHOLA ILI DROGA

WASHINGTON - Prema netom obrađenim podacima za 1996. godinu, više od 46 milijuna američkih vozača sjelo je te godine za volan pod utjecajem alkohola ili droga, a često i jednog i drugog, upozorio je američki predsjednik Bill Clinton. Svoju redovitu subotnju radijsku poruku Americi ovaj put je posvetio problemu sigurnosti u prometu i alkoholizmu mladih. Veselje božićnih i novogodišnjih blagdana kao i drugdje u svijetu, i u SAD često pomute tragične prometne nesreće. Clinton je najavio da će tijekom 1999. godine iz državnog proračuna izdvojiti dodatnih 25 milijuna dolara za ministarstvo pravosuđa kako bi se učinkovitije sprječavala prodaja alkoholnih pića maloljetnicima. "Prije dvije godine 28 posto svih vozača u Americi uzimalo je droge ili pilo alkoholna pića i odmah zatim sjedalo u auto", rekao je Clinton. Najavio je, stoga, da će Kongresu ponovo predložiti usvajanje saveznog zakona po kojem bi najviši dopušteni postotak alkohola u krvi vozača bio osam promila. Sada takovo ograničenje vrijedi samo u 16 od 50 saveznih država i na području glavnog grada Washingtona. Prije dvije godine Predstavnički dom zbog pukog stranačenja nije prihvatio takav prijedlog. Clinton je u subotu zaprijetio da će saveznim državama dati tri godine vremena za donošenje predloženog ograničenja, a nakon toga će onima koji ga ne prihvate biti uskraćen novac iz federalnih fondova za održavanje autoputova.

Novi list, 4. siječnja 1999.
POVREMENI PIJANCI PODUZEĆIMA SKUPLJI OD ALKOHOLIČARA

WASHINGTON - Na temelju ankete provedene među 14.000 zaposlenih u sedam uspješnijih tvrtki povremeni uživatelji u alkoholu više štete poduzećima od pijanaca. Wall Street Journal tvrdi da alkohol sve američke tvrtke stoji 27 milijardi dolara na godinu od čega 59 posto otpada na povremene pijance a 41 posto gubitaka pripisuje se alkoholičarima. Osim toga, u izviješću stoji da gotovo četvrtina visokih čelnika i ravnatelja pije alkohol tijekom radnog dana u usporedbi s osam posto radnika u proizvodnji.

Novi List, 30. siječnja 1999.
MOŽE I BEZ ALKOHOLA
PORUKE I POUKE "MANDARINA PARTYJA"

ZAGREB - Tulum održan u Bestu prošle nedjelje bez alkohola i cigareta, koji je okupio mlade od 13 do 18 godina, zadovoljio je kako organizatore tako i osnovnoškolce i srednjoškolce koji su se cijelo nedjeljno poslijepodne dobro zabavljali. Nedvojbeno je da je oko 2.000 mladih, koliko ih je došlo, bilo privučeno i prostorom u kojem se cijela stvar odvijala. No kako bilo da bilo, akcija je uspjela, a namjera inicijatora ovakvih veselica da ih pretvore u redovnu svakodnevnu stvar mogla bi jednom okrenuti realnost. Možda ipak disko postane mjesto dobre zabave - i to samo dobre zabave. Bez stimulansa.

Novi list, 10. prosinca 1998.
SRAMOTNO NIZAK POREZ

Vlatko Thaller, Milan Gudelj i Darko Breitenfeld upozorili su na problem alkoholizma čije posljedice osjeća više od 750 tisuća hrvatskih građana. Porez na alkohol je sramotno snižen uvođenjem PDV-a. Treba uvesti restrikcije reklama, smanjiti sponzorstva i senzibilizirati društvo. Alkohol se ne smije smatrati lijekom ili prehrambenim artiklom, valja povećati porez na alkohol, dostupnost alkohola pomaknuti s 18 na 21 godinu - zaključci su okruglog stola na temu "Suvremeni tretman alkoholizma".

Večernji list, 11. veljače 1999.
ZBOG GRIPE ALKOHOLIČARI PADAJU U DELIRIJ

Najteže posljedice gripe osjećaju stariji i kronično bolesni. Tako zagrebačka Hitna pomoć posljednjih dana prima mnogo poziva alkoholičara koji zbag gripe padaju čak i u delirij tremens zbog pada imuniteta, visokih temperatura i prisilne apstinencije jer zbog bolesti ne mogu ni piti ni otići do svoje omiljene birtije. A da bi se riješili bijelih miševa koji dolaze s gripom, nije dovoljan posjet Hitne pomoći - alkoholičari uglavnom završe na psihijatrijskim bolničkim odjelima.

Vijesnik,10. veljače 1999.
VALENTINOVO: SPORTAŠI, GLAZBENICI I GLUMCI U BORBI PROTIV ALKOHOLIZMA

"Ljubav je najveći zalog trijeznog i zdravog života", naziv je priredbe koja će se održati za Valentinovo, u nedjelju, 14. veljače, od 10 do 14 sati. Za tu prigodu ZET je osigurao turistički tramvaj koji će obići gotovo čitav Zagreb u jednoj vožnji, dok bi uže središte grada trebao obići i više puta. U tramvaju će se skupiti sportašice i sportaši - Iva Anzulović, Željko Ivnik i drugi, te glazbenici poput trubača Branka Pintara, a u priredbi će sudjelovati i kostimirani glumci recitatori. Svi oni sudjelovat će u promicanju zdravog, trijeznog i nesebičnog življenja te će tom prigodom građanima uz zvučnu i vidnu kulisu tramvaja dijeliti propagandne i stručne materijale protiv ovisnosti, saznajemo od prim. Darka Breitenfelda, rukovoditelja Odjela za alkoholizam u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice".

Jutarnji list, 11. siječnja 1999.
U BISTROU BOLNICE REBRO, ČIJI JE VLASNIK LIJEČNIK, PACIJENTI SVAKODNEVNO PIJU PIVO

U podrumu Kliničkog bolničkog centra Rebro u bistrou HM redovito se sastaju pacijenti u pidžamama koji, pod utjecajem različitih lijekova, konzumiraju pivo. Iako pivo ne spada u skupinu jakih alkohola, medicinske sestre na nekim odjelima bolnice Rebro imaju zbog toga velikih problema. Doktor Hrvoje Miškić kaže: "Najveći broj pacijenata koji posjećuju moj bistro su stradalnici Domovinskog rata, a neki od njih su tu mjesecima. Osim toga, tu dolaze i posjetitelji, doktori i sestre iz bolnice kojima je normalno popiti pivo poslije ručka".

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek