Up Back Next

Prilozi čitatelja

STALEŠKO PIJENJE ALKOHOLNIH PIĆA

Miroslav Starček,
Klub "Primorska 32"
 
 

 

Znamo da je alkohol pristupačan svim staležima našeg društva, ne samo što je njegova uporaba legalna, već i s obzirom na njegovu kakvoću, odnosno cijeni. To znači, da će imućniji konzumirati kvalitetnija alkoholna pića - whiskey, stock ili francuski konjak, a od vina birat će godinu berbe, dok je srednjem staležu dostupna druga klasa alkoholnih pića. Najugroženiji stalež zadovoljava se bilo čime, počevši od "brlje", šljive, loze.Za njih je sve dobro i nije bitna kakvoća, već količina. Glavno je da nije skupo i da je alkohol.

Sva tri staleža piju alkoholna pića i svi se svjesno ili nesvjesno truju, upropaštavajući sebe i svoju okolinu.

Bogati stalež. Sve su to intelektualci, visokoobrazovani stručnjaci, liječnici, stomatolozi, suci itd. Svaki od njih je svojom izobrazbom naučio ili je barem čuo što je alkohol i kako djeluje na organizam čovjeka. Postoji li toliko kvalitetan alkohol koji ne šteti zdravlju (jetri, živčanom sustavu)? Drugim riječima, bogati i pametni svjesno se truju i svoj život upropašćuju iz obijesti.

Srednji stalež. Još uvijek na neki način nalazi novac, ali zalazi u jeftinije lokale i lošija društva, gdje se osim švercanih, toče slabije kvalitetna alkoholna pića.

Najugroženiji stalež. Tu su svi oni koji su pali na zadnju stepenicu i više im ništa nije bitno. Krug se zatvorio i misle da više nema izlaza. Takvi ne biraju sredstva kako doći do bilo koje vrste alkohola, te piju najlošija, privatno pravljena i često metilnim alkoholom onečišćena pića.

Dakle, svi staleži piju kvalitetna, manje kvalitetna ili potpuno loša alkoholna pića, što je velika opasnost po njihovo zdravlje i život. U dubini duše svi ti ljudi traže pomoć. Na nama je, koji smo donekle teoretski i praktički došli do spoznaja o alkoholizmu i njegovu liječenju, da nađemo vremena i dobre volje i pomognemo tim ljudima. Stoga, kao liječeni alkoholičar, apeliram na sve liječene alkoholičare da se uključe u borbu protiv te vrste ovisnosti.

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek