Up Back Next

NOVI KLUB PRIMORSKA 32

Miroslav Starček,
Klub "Primorska 32"
 
 

 

U Zagrebu djeluje oko 60 klubova liječenih alkoholičara, koji su kao udruge građana i registrirani pri Gradskom uredu za opću upravu.

Naš klub je jedan od najmlađih, nastao iz Kluba "Petar Zrinski". U praksi se pokazalo da je broj od osam do dvanaest članova kluba s njihovim obiteljima najprikladniji. No, postoje klubovi gdje članstvo prelazi i više od dvadeset do trideset članova, te je u takvoj skupini teško raditi. Nema dovoljno vremena da svaki član iznese svoj problem, a još manje vremena ostaje za diskusiju o problemima. Sličan primjer imali smo i mi u Klubu "Petar Zrinski", kojega sam i ja bio član. Klub se nalazi u prostoriji MZ Petar Zrinski, u Primorskoj ulici br. 32, u prostoru od četrdeset četvornih metara. Brojno stanje kluba bilo je od 25-30 članova i članova njihovih obitelji. Bez obzira na program rada kluba i bez obzira na temu, u dvadeset posto slučajeva dolazilo bi potkraj sastanka do sveopće graje i buke. Primijetivši to, na jednom od sastanaka kluba donijeli smo jednoglasnu odluku da se klub podijeli u dvije skupine s istim stručnim djelatnikom, a s drugim terminom sastanka. Međutim, podjelom Kluba u dvije skupine došlo je do problema kod starijih članova, iako je svaki član mogao birati u kojoj će skupini biti. Jednom u mjesecu sastajali smo se svi zajedno. No, nekim članovima ni to nije odgovaralo, pa su nastojali grupe ponovno ujediniti, a ako to ne bi uspjelo, onda ga rasformirati. Da ne bi do toga došlo, odlučili smo drugu skupinu registrirati kao samostalni klub pod nazivom "Primorska 32". Klub ima petnaest članova, predsjedništvo, tajnika i blagajnika, te svoj pečat. Rad kluba, je znatno kvalitetniji i svaki pojedinac može doći do izražaja. Ovo pišem iz dvaju razloga:

1) Da poduprem učenje kako je s manjim brojem članova u klubu i kvalitetnije raditi i postići bolji napredak u apstinenciji, odnosno resocijalizaciju liječenih alkoholičara.

2) Da istaknem potrebu osnivanja što većeg broja klubova na razini gradova i države, jer klubovi su potrebni s obzirom na to da u državi od 4,5 milijuna stanovnika, ima više od sto tisuća registriranih alkoholičara, i još mnogo onih koji će to postati. Osnivanje što više klubova liječenih alkoholičara diljem zemlje, naša je jedina korisna promidžba. Neka se i naša riječ čuje, nas ljudi, koji smo u životu posrnuli, ali smo se ponovno podigli, probudili se iz ružnog sna i s više znanja i gorkog iskustva krenuli u novi, bogatiji i trijezni život.

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek