Up Back Next

Iz Klubova - IZ MOSTARA

N.M.   

 

Klub liječenih alkoholičara "Rondo" u Mostaru jedan je od najstarijih u BiH i u Europi, ali je ratna zbilja kao i mnoge druge djelatnosti prekinula rad kluba. Kako to biva u svakome poslu, posebice onomu za koji se ne dobiva nikakva naknada, sve zavisi ili pak pada na leđa jednoga ili više odličnika koji su voljni darivati svoje znanje i slobodno vrijeme, ali i novac pokadšto, da se uspostave ratom pokidane niti. Zato je sinoćnja skromna svečanost Kluba u ozračju prve obljetnice obnovljenoga djelovanja bila dvodijelna: ponajprije radna, pa svečarska. A sve je počelo u nesklonim uvjetima kad je duša kluba, stručna voditeljica Nada Matović, otpočela rad u svojemu domu tražeći uz to prostorije u kojima će se klub skrasiti. Članovi Kluba odnedavna se sastaju u dvorani ZIRAL-a. Zato su toplo i ljudski zahvalili fra Ivanu Tolju, s nadom kako će i drugi prepoznati njihov rad, koji je teška ali, pokazati će se, i uspješna borba za obitelj. Bilo je uistinu dirljivo slušati jednu srednjoškolku koja je u svojim uradcima, što ih zbog uzbuđenja i suza nije mogla dočitati, rasvijetlila svu dramu obitelji koju je otac doveo u pijenje. Upravo uključenost obitelji u liječenje je bitan element koji, pokazala je praksa, polučuje uspjeh. Klub liječenih alkoholičara "Rondo" ima 15 obitelji, što traži osnutak novoga, jer najbolji način djelovanja je s do 12 obitelji. Članovi su pomogli osnutak kluba u Širokom Brijegu, jer u Mostar su dolazili članovi iz svih dijelova Hercegovine, od Međugorja i Čapljine do upravo Širokoga Brijega.

Uz potporu prof. dr. Darka Breitenfelda i primjenu metode prof. dr. Vladimira Hudolina, koja je bez premca u svijetu, te liječenje u Kliničkoj bolnici "Sestara milosrdnica" u Zagrebu brojni članovi apstiniraju više mjeseci ili godina. Upravo oni su najzornije govorili o tome kako treba učiniti dostupnim rad kluba, izići iz anonimnosti, poboljšati uvjete rada, ali i posebice djelovati preventivno kod mladeži. O tomu je govorila i stručna voditeljica Nada Matović, ne propustivši upozoriti na odbijanje metode dr. Hudolina od nekih visokih stručnjaka iz Sarajeva, koji odbacuju Hudolinovu koncepciju liječenja i rehabilitacije alkoholizma, klubove liječenih alkoholičara i najnoviju koncepciju rehabilitacije Europske škole kojom rukovodi prof. Višnja Hudolin, koja razvija klubove liječenih alkoholičara od Trsta pa sve do Novog Zelanda. Odbacuje pomoć ugroženim obiteljima jer ne znaju da je klub liječenih alkoholičara jedna velika obitelj koja pomaže svakom čovjeku bilo koje vjere razvijajući ljubav, toleranciju i suživot. Što to gospoda nude pita se gđa Matović. Voljela bi čuti odgovore? Držimo kako nije daleko razdoblje kad će članovi kluba, apstinenti i njihove obitelji moći slobodnije govoriti za medije jer njihov primjer i hod po mukama je najuvjerljiviji dokaz.

Prijateljevanje s članovima Kluba, podijeljene diplome najboljim apstinentima, te ozračje u kojima se sve odvijalo zrcale jedno: pomogli su mi, i moje je pomoći drugima.

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek