Up Back Next

Vještina komuniciranja

Sanja Sabolić
dipl. soc. djelatnik, Klub "Malešnica"
 
 

 

U tijeku alkoholizma u obitelji alkoholičara dolazi do poremećaja u komunikaciji između supružnika, a također i djece. Oni traju godinama i komunikacija postaje zatvoreni krug iz kojeg nitko ne vidi izlaza i u kojem su svi nezadovoljni. Odlaskom na liječenje obitelj očekuje da će "sve biti onako kako bi trebalo". Međutim, s vremenom je komunikacija i dalje zatvoreni krug, iako obitelj apstinira. Zašto?

Zato što članovi obitelji i dalje ne znaju kako komunicirati, na koji način pokazati svoje osjećaje, potrebe i želje, kako reagirati na negativne podražaje, na verbalnu i neverbalnu agresiju. Izlaz iz toga je da osoba nauči vještinu komuniciranja, a to je vještina koju svatko od nas može naučiti ako ima motivaciju, i ako želi raditi "na sebi", tj. modificirati vlastito ponašanje. Zvuči jednostavno, ali je teško odlučiti se i provoditi u djelo.

Postoji bezbroj pogrešaka u komuniciranju, kao što su čitanje partnerovih misli, vježbanje spremnog odgovora, odobravanje, kritika, srdžba, prijetnja, omalovažavanje itd. Prvo što treba naučiti jest aktivno slušati. Kako? Kad god vam partner ili netko drugi kaže nešto važno - vlastitim riječima izrecite ono što mislite da vam je ta osoba rekla. Na taj način razjašnjavate ono što mislite da ste od osobe čuli, otkrivate jeste li bili u krivu, te počinjete postavljati pitanje kako biste razjasnili situaciju. Tako uspostavljate spokojan odnos koji nije opterećen vlastitim prosudbama, mislima, osjećajima ili željama, te se dalji razgovor može nastaviti bez poteškoća. Također, ne zaboravimo slušati tijelom. To znači gledati u oči, kimati glavom ili potvrđivati riječju "da", pokazivati odobravanje smiješeći se, te otkloniti sve ono što nas može ometati u razgovoru (TV, radio, novine).

Ovo je samo jedan malen djelić u svladavanju vještine komuniciranja, ali od nečega treba i početi.

I ne zaboravimo - sami smo odgovorni za odnos i komunikaciju kakvu imamo, a ako želimo promjenu, tada trebamo početi od sebe.

  

Top
 Copyright  1997-1999   
 Webmaster&Design:Davor Moravek