UpBackNext

(Iz medicine)

ALKOHOL I GUŠTERAČA

E.N. Gruber     

 

Uzimanje alkohola oštećuje sve organe i organske sustave u ljudskom organizmu.

Istodobno s porastom potrošnje alkohola po glavi stanovnika povećao se i broj bolesti različitih organa koje uzrokuje alkohol. Osobito zabrinjava porast alkoholizma u mlađih žena koje su iz hormonalnih i genetskih razloga znatno osjetljivije na toksične učinke alkohola.

Najčešći uzročni čimbenici akutne upale gušterače (pankreatitisa) su alkoholizam i kolelitijaza (žučni kamenci). Budući da je incidencija akutnog pankreatitisa između 47,5 i 110 bolesnika na 100000 stanovnika, jasno je koliko je ova bolest znatan medicinski problem.

Akutni pankreatitis može se pojaviti i u bolesnika koji primaju neke lijekove, npr. dimetike (furosemid, klortiazid), tetracikline (antibiotici) estrogene (anty baby pilule) itd. A lijekovi se moraju uzimati.

Pojedinci koji konzumiraju alkohol, imaju žučne kamence i uzimaju lijekove, morali bi se zamisliti nad svojom gušteračom.

U zdravom organizmu gušterača služi kao skladište enzima potrebnih za probavu. Njezini sekreti se preko gušteračnog kanala izlijevaju u dvanaesnik u trenucima kad su potrebni (hrana koja pristiže iz želuca potiče lučenje enzima). Naročito masnu hranu razgrađuju gušteračini enzimi (lipaza), uz žučne kiseline.

Kod suviše obilnih i čestih masnih obroka (odojak na svadbi, novogodišnje slavlje) gušterača je prisiljena proizvoditi velike količine enzima. Enzimi nisu bezopasni niti za gušteraču i ako ih ima mnogo, oni počinju razgrađivati i samo tkivo gušterače (ona sama sebe počinje probavljati). U tom trenutku kažemo da je gušterača upaljena (pankreatitis). Stanje može početi naglo (akutno) ili polagano tijekom mjeseci ili godina (kronično). Alkohol izaziva pojačano lučenje gušteračinih sokova tako što povećava kiselinu u želucu (imitira hranu).

Jednako kao i kod preobilnih masnih obroka i pretjerano pijenje alkohola će dovesti do upale gušterače.

Upala počinje vrlo intenzivnom boli, najčešće u žličici. Bol nastaje šest do deset sati nakon masna obroka i obilna uživanja alkohola, pojavljuje se naglo i praćena je mučninom i povraćanjem. Nakon povraćanja, bol je još izraženija (što je razlikuje od popuštajuće boli kod akutnog gastritisa). Kasnije se bol premješta iz žličice u lijevi gornji dio trbuha i leđa. Uz bol se često javlja nadutost i opstipacija, a u najtežim slučajevima boja kože i koža je oznojena a trbuh bolan i osjetljiv.

Tijek akutne upale gušterače obilježen je teškim općim stanjem, uz intenzivnu bol, koja se u većini slučajeva povlači nakon četiri dana terapijom, a nakon prvog tjedna liječenja bolesnik se osjeća dobro.

U težim slučajevima upale, nakon tjedan dana, umjesto poboljšanja se pojavljuju povišena temperatura, zatajivanje srca i pluća, a u trbuhu se može pipati nastala cista gušterače ili apsces, pa bolesnici umiru zbog septičkih komplikacija.

Upala gušterače je ozbiljno stanje koje zahtijeva u prvih 48 sati stalni nadzor u jedinici intenzivne skrbi.   

  

Top
 Copyright  1997,1998
 Webmaster&Design:Davor Moravek