H.A.M Home moravek.org


FAQ: hr.alt.med

- osnovne informacije o news grupi hr.alt.med - verzija 1.03 - zadnja izmjena 1.10.2000 (prva verzija 1.5.1996.)

Što je news grupa hr.alt.med?

Gdje se grupa prenosi i kako postati u grupu ?

Što nije dopušteno u grupi hr.alt.med ?

Što je poželjno u grupi hr.alt.med?

Crosspostanje

Dostupnost ovog FAQ-a


Što je news grupa hr.alt.med?

hr.alt.med je lokalna grupa koja je otvorena za raspravu o problemima koji su tematski vezani uz medicinu.

Jezik koji se u pravilu koristi je hrvatski, ali su prihvatljivi i tekstovi na nekom drugom jeziku koji se koristi u Hrvatskoj ili nekom od svjetskih jezika, najčešće engleskom, sukladno opće deklariranim pravilima za lokalne hr. grupe.

Gdje se grupa prenosi i kako postati u grupu ?

Kao lokalna grupa, za sada je dostupna na news serverima

news.carnet.hr

news.tel.hr

news.iskon.hr

news.globalnet.hr

U skladu s općim preporukama za hrvatske grupe, nije dopušteno krivo predstavljanje ni predstavljanje tuđim imenom. Od toga  se mozete  zaštiti  korištenjem  software-a  koji generira "otisak prsta" kao sto je PGP. Ako zelite postati članak iz inozemstva, kontaktirajte nekog od administratora ovih servera.

Što nije dopušteno u grupi hr.alt.med ?

hr.alt.med je nemoderirana grupa. Primjenjuju se opća pravila za hr. grupe. Ova grupa nije binaries grupa, ako imate potrebu postati takav sadržaj, možete ga postati u neku od tako deklariranih grupa, te označiti Followup-To: hr.alt.med.

U ovoj grupi možete ostaviti poruku gdje se takav post nalazi.

Top of page

Što je poželjno u grupi hr.alt.med?

- rasprave o medicini, zdravstvu, medicinskoj edukaciji, medicinskim istraživanjima, popularno-medicinskim temama, osobnim viđenjima i znanstvenim i stručnim saznanjima, medicinskoj teoriji i praksi.

Osobito je poželjno raspravljati o lokalnim, hrvatskim problemima.

- informacije koje su vezane uz dostupnost medicinskih izvora, značajnije URL-adrese i news grupe, te drugi izvori koji donose vrijedne informacije.

- podaci o institucijama koje mogu pomoći rješavanju nekog problema

- ova grupa prvenstveno obrađuje humanu medicinu (medicina, stomatologija) ali dobrodošli su i članci iz veterine kao i tematski bliskih područja (na primjer psihologija, antropologija, socijalni rad, i drugo)

- traženje i pružanje suporta (pomoći) za neki medicinski problem (zdravstveni problem, psihološki problem, problem u obitelji i sve drugo sto moze pomoci očuvanju i poboljšanju zdravlja i prevenciji, liječenju, njezi bolesnih)

- Ova grupa je i suportivna grupa.

- informacije o zbivanjima u medicini, kongresima, predavanjima, javnim tribinama, emisijama u medijima.

- preventivno-medicinski tekstovi

- informacije o novim medicinskim postupcima, pomagalima, lijekovima i njihovoj dostupnosti u hrvatskoj, te informacije farmaceuta u skladu sa općim pravilima informiranja javnosti o toj problematici.

- ova grupa je namjenjena svima, a ne samo profesionalcima u medicini, te bi bilo poželjno tekstove prirediti tako da budu razumljivi širem krugu čitatelja.

Top of page

Crosspostanje

Cross-post je onaj koji je upućen (dakle, u To: liniji zaglavlja) u više nego jednu news grupu. Ako je neophodno cross postati, učinite to.
Ako nije, izbjegnite to - može prouzročiti probleme. Obično ljudi ne gledaju u zaglavlja posta i zbog toga ne shvaćaju da ste cross-postali. Zamislite da želite poslati pismo kao obožavatelj Will Wheatonu i pitate za njegovu adresu, i to istovremeno u grupi rec.tv.star-trek i alt.wesley.crusher.die.die.die? Možete zamisliti vatromet izazvan time što su te dvije grupe spojene zajedno (obožavatelji i mrzitelji).
Značajno je da zapamtite u vezi cross-posta to da ako bilo tko učini follow-up na thread, taj post također ide na sve grupe koje su navedene u zaglavlju (header).
Možete to izbjeći na način da provjerite zaglavlje svoga odgovora i izbrišete grupe koje nisu adekvatne vašem odgovoru. Ukoliko bi vaš odgovor mogao biti shvaćen izrazito svađalački, tada se radi o flame. Za to je adekvatna grupa hr.alt.flame.flame.flame. Kod postanja u pojedinu grupu, pridržavajte se netiquette koja važi za tu grupu, kao i za news grupe općenito.

Dostupnost ovog FAQ-a

Ovaj FAQ posta se periodički prema potrebi u grupu hr.alt.med

Ako imate primjedbe na ovaj FAQ, možete ih uputiti autoru na adresu

Davor Moravek ili u news grupu hr.alt.med

Top of page