moravek.org ovisnosti


Otkrijte da li se vaše dijete drogira

tablete

Mladi na više načina mogu stupiti u doticaj sa alkoholom, legalnim i ilegalnim drogama. Eksperimenti sa alkoholom i drogama su uobičajeni u mladenačkoj dobi. Nažalost, oni ne uviđaju povezanost između trenutnih postupaka i posljedica. Ujedno se osjećaju neuništivim i imunim na probleme koji pogađaju neke druge. Korištenje alkohola i pušenje u ranoj dobi povećava opasnost od korištenja droga u kasnijoj. Neki će mladi pokušati i prestati, dok će drugi povremeno konzumirati bez značajnih problema. Ipak će jedan dio razviti ovisnost i priječi na teže droge nanašajući tako štetu i sebi i drugima.

Mnogi su razlozi zbog kojih mladi iskušavaju alkohol i droge; zbog znatiželje, jer se osjećaju dobro, da smanje stres, da se prilagode, ili da bi se osjećali odraslima. Teško je znati koji će mladi pokušati i stati, a koji će razviti ovisnost. Oni kod kojih je taj rizik uvečan jesu:
- s poviješću neprestanog zlostavljanja unutar obitelji
- koji su depresivni
- koji imaju nisku razinu samouvjerenosti
- koji osjećaju da ne spadaju u maticu ili izvan nje

Legalne droge uključuju alkohol, propisane lijekove, inhalatore, lijekove protiv kašlja, hladnoće i spavanja, i dijetetske preparate. Najčešće korištene ilegalne droge su marihuana, stimulansi (kokain, crack i speed), LSD, PCP, opijati, heroin i sintetičke droge (ectasy). Upotreba ilegalnih droga je u porastu, posebno u mladih. Prosječno doba za prvo konzumiranje marihuane je 14 godina, a alkohola prije 12. Upotreba alkohola i marihuane je u srednjoj školi postala uobičajena.

Upotreba je droge povezana sa raznim negativnim posljedicama, koje uključuju konzumiranje teških droga u starijoj dobi, neuspjeh u školi, slabo rasuđivanje koje vodi nesretnim slučajevima, nasilje, neplanirani i nesigurni seks, i samoubojstvo.

Roditelji mogu pomoći ranim upućivanjem na problem droge, otvorenom komunikacijom, oblikovanjem dobre uloge, a ranim prepoznavanjem problema koji se možda razvija.

Upozoravajući znaci upotrebe droge i alkohola od strane mladih uključuju:
Fizički: izmorenost, učestali poremećaji zdravlja, crvene i staklene oči, i neprestani kašalj
Emocionalni: promjena ličnosti, nagle promjene raspoloženja, iritiranost, neodgovorno ponašanje, nisko samopouzdanje, slabo rasuđivanje, depresija, i nedostatak zanimanja
Obiteljski: započinjanje svađe, kršenje pravila, povlačenje od obitelji
Školski: opadanje zanimanja, negativan stav, loše ocjene, mnoga odsustva, nepovjerenje, problemi s disciplinom.
Društveni problemi: novi prijatelji koji se manje zanimaju za uobičajene obiteljske i školske aktivnosti, problemi sa zakonom, i prihvaćanje neuobičajenih stilova u oblačenju i glazbi

Navedeni znaci mogu ukazivati i na druge probleme kroz koje mladi prolaze. Ipak, najučinkovitiji način da roditelji pokažu brigu, te da im je stalo, je otvoreno rapravljenje sa svojom djecom o uporabi i zlouporabi alkohola i droge.

Preneseno sa www.klik.hr


home