| home| ovisnosti| sadržaj |

Na kraju stoljeca

25. April 1998. (20:00 CET)

Urednik: VLADO AZINOVIC


Zene i alkoholizam

Americki institut za lijecenje od alkoholizma dodijelio je nedavno dva miliona dolara za pokretanje novog programa odvikavanja od alkohola koji je namijenjen iskljucivo zenama. Barabara McCrady, voditeljica programa i profesorica psihologije na univerzitetu Rutgers u saveznoj drzavi New Jersey tvrdi da lijecenje zena odanih alkoholu zahtijeva drugaciji postupak od onoga kojim se podvrgavaju muskarci.
Kod vecine zena alkoholicarki postoji citav niz psiholoskih problema koji prethode tom stanju. Depresija i skolnost samoubojstvima, svakako su najcesci, ali zene su opcenito osjetljivije na alkoholizam od muskaraca. To se prije svega odnosi na vecu izlozenost oboljenjima jetre, ali i drugim problemima koji se javljaju s prekomjernim uzimanjem alkohola. Zbog toga je i smrtnost zena alkoholicarki i do tri puta veca od one kod muskaraca odanih picu.
Poseban problem predstavlja i cinjenica da najveci broj zena pije tajno. "Jos uvijek postoji dosta nerazumjevanja okolnosti u vezi s alkoholizmom kod zena. Vecina se zena jos uvijek srami cinjenice da su odane picu i osjecaju nelagodu zbog nacina i kolicina alkohola koje ispijaju. No, to je prirodna reakcija", kaze dr McCrady. Specificnosti vezane za alkoholizam kod zena namecu i drugaciji pristup tretmanu odvikavanja od pica. Vecina tih zena se ne moze osloniti na porodicu kao faktor stabilnosti u procesu odvikavanja. Vise od polovine alkoholicarki u Americi zive s partnerima koji su i sami ovisnici od droge ili alkohola, tvrdi dr McCrady.
Program koji se namjerava pokrenuti, trebao bi ohrabriti i potaci zene na odvikavanje od pica, ali im uliti i dodatno samopouzdanje i samopostovanje kako bi i bez tudje pomoci, odoljele iskusenju.
"Zbilja nastojimo pomoci sto vecem broju zena. Nauciti nekoga da prepozna i shvati problem s kojim treba izaci na kraj je vrlo postupan, dugotrajan i osjetljiv postupak. Najvaznije je uliti im povjerenje da same mogu izaci na kraj s problemom, da su sposobne nastaviti normalan zivot i povratiti izgubljeno samopostovanje", kaze dr McCrady. Prvim petogodisnjim ciklusom ovog tretmana bice obuhvaceno 120 zena razlicite dobi i stupnja ovisnosti od alkohola.

 SOUTH SLAVIC SERVICE


Home