| home| ovisnosti| sadržaj | | 

ODJECI
Prof. dr. STANKO RODIĆ SA SVEUČILIŠTA ROCHESTER O LIJEČENJU OVISNIKA

Ovisnici teško prihvaćaju da se radi o bolesti mozga 

Prema američkim se zakonima kriminalna djela počinjena pod utjecajem alkohola ili droga kažnjavaju poput onih počinjenih u trijeznom stanju 

S velikim sam zadovoljstvom pročitao članak o sestri Elviri i njezinim idejama o liječenju ovisnika. Njezine misli obuhvaćaju samo dio problematike liječenja ovisnika, ali su od velike važnosti u pomoći liječenju ovisnosti. 

Liječenjem ovisnika u Sjedinjenim Državama bavim se gotovo 30 godina i svjedok sam znatnih i pozitivnih promjena na tom području. Početak mog djelovanja bio je uvjeravanje javnosti, ali i mnogih kolega, da se bavimo vrlo ozbiljnim i letalnim bolestima. Tek nakon javnih istupa poznatih osoba, kao žea predsjednika Cartera, predsjednika Forda, senatora Kennedyja, ili smrtnih slučajeva poznatih sportaša ili glumaca, bilo je moguće pokrenuti javno mijenje i dobiti novac za istraživanja na tom području. Tako se otkrilo i da se zbog uzimanja droge mozak značajno promijeni te da dolazi do fizičkih promjena na receptorima stanica. 

Najveće teškoće u prihvaćanju ideja o ovisnostima dolaze od ljudi koji drže da ovisnici znaju što čine i za to trebaju snositi odgovornost. Američki ih zakoni tako i tretiraju pa se kriminalna djela počinjena pod utjecajem alkohola ili droga kažnjavaju poput počinjenih u trijeznom stanju. Ovisnicima i njihovim obiteljima vrlo je teško prihvatiti da se radi o bolestima mozga, te da je liječenje vrlo teško, najčešće doživotno. Bez obzira na stručnost i sposobnost liječnika, oni sami ne mogu pomoći bolesnicima, već trebaju pomoć i drugih stručnjaka koji su jednakopravni članovi tima. Lijekovi sami za sebe nisu dostatni, a liječenje se provodi u nekoliko etapa. 

U detoksinaciji se ovisniku pomaže da prestane uzimati narkotike, nakon čega se prelazi na tzv. rani stupanj rehabilitacije gdje se uvjerava bolesnika i, kad je moguće, njegovu obitelj, da problemi doista postoje. Jedan od većih je otupljenje emocija, a u terapiji je vrlo važno pomoći u identificiranju emocija i njihovo izražavanje govorom. Većina emocija su negativne i mnogi se bore s osjećajem srama, krivice, mržnje... Tako su mnogi ljuti i na Boga jer drže da ih je "iznevjerio". "Zašto ja?", njihovo je najčešće pitanje. Sada na red dolazi vrlo važan rad sestre Elvire. Najčešći rezultat liječenja ovisnika je zalječenje, a ne potpuno izlječenje. Za liječenja nema bez pomirenja s Bogom, sa samim sobom i s onim najbližim! 

Slažem se sa sestrom Elvirom da je legalizacija, bilo koje, droge samo uvod u više ovisnika i problema. Nema lakih rješenja i svi moramo postati svjesni da je "igra" s alkoholom, drogama, pa i nikotinom, uvod u kroničnu, teško izlječivu i često kobnu bolest. 

Večernji List, 29.4.2001. 


Home