| home| ovisnosti| sadržaj | | 

Odobren novi lijek za hepatitis C 

Bolesnici s hepatitisom C dobili su nov izbor za liječenje te vrlo opasne jetrene bolesti. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u ponedjeljak lijek Peg-Intron, koji proizvodi farmaceutska tvrtka "Schering-Plough". Taj lijek, koji se daje injekcijama jednom na tjedan, nova je inačica interferona alfa, dugo poznatoga lijeka za hepatitis C, napravljena postupkom pegilacije. Njome se postiže da se lijek skriva od imunoga sustava pa dulje ostaje djelatan. Uobičajenu se inačicu interferona alfa treba, naime, davati injekcijama triput na tjedan. 
Obje vrste interferona izazivaju slične uzgredne učinke - simptome nalik gripi i potištenost. No, bolesnici koji dobivaju Peg-Intron imaju jedan i pol puta više izgleda da im se pojavi blago potiskivanje koštane srži, što liječnici trebaju motriti. 

"Schering-Plough" proizvodi i Rebetron, lijek protiv hepatitisa C koji kombinira interferon s protuvirusnim lijekom Ribavirinom. Tu kombinaciju FDA još nije odobrila, iako šef njezina odjela za hepatitis dr. Bill Schwieterman kaže da ima naznaka da bi Rebetron mogao biti uspješniji od Peg-Introna. Ribavirinovi su uzgredni učinci veća opasnost od hemolitičke anemije i srčanih teškoća. 

Mjesečna doza interferona alfa na veliko stoji 480, Peg-Introna 1114, a Rebetrona 1560 američkih dolara. 

(SdP) Večernji list, 31.3.2001.


Home