| home| ovisnosti| sadržaj |

ALKOHOLIZAM - PRIJETNJA DRUŠTVU

 U ZAGREBU DJELUJU 74 KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA
Mamurluk zamijenili veseljem zbog sitnica koje čine život

* Sada jedva čekam da me zaustavi policajac i zamoli da pušem u balon - opisuje Hasan kako je život bez alkohola "nešto sasvim drugo"

    "Osvit" je jedan od 74 zagrebačka kluba za liječene alkoholičare. Okuplja 12 obitelji i osam samaca i jedan je od najaktivnijih klubova te vrste u Hrvatskoj. Dvaput na tjedan organizira sastanke na kojima se uči živjeti bez alkohola, a nekoliko puta godišnje članovi "Osvita" odlaze na izlete ili u posjet prijateljskim klubovima diljem Hrvatske.

    Rijetka su mjesta koja tako zrače pozitivnom energijom kao dvorana MS Prečko za "Osvitovih" sastanaka. Zadovoljstvo zrači iz svakog člana koji tvrdi da je ponovno rođen. Hasan, Tomislav, Zoran i ostali stalni članovi"Osvita" doista izgledaju sretno. Ni traga natečenosti, zbrkanim odgovorima, zavlačenju, nervozi, svim popratnim pojavama toliko tipičnim za kronične alkoholičare. A nekad su svi spadali upravo u tu kategoriju.
    - Ja sam pio 25 godina. Mislio sam da živim ispravno. Tek kad sam se počeo osjećati potpuno bezvrednim i kad me više nitko nije cijenio, odlučio sam zatražiti pomoć. Kad piješ, ne možeš realno sagledati svoju situaciju. Sva sreća da su me žena i djeca nagovorili da odem svom liječniku i priznam problem - pričao je Hasan Bašić dok je ostatak društva s odobravanjem potvrđivao, čekajući svojih pet minuta za ispovijed.
    Zadivljujuće je slušati kako ti ljudi, donedavna slijepo odani alkoholu, iskreno i bez ustezanja govore o jednom od najvećih poroka današnjice. Kako inače na sastancima ne razgovaraju o alkoholu, činilo se da jedva čekaju priznati kako im je život bio siromašan, ispunjen samo alkoholnim parama, obiteljskim svađama i općim nezadovoljstvom. A upravo je, kažu, priznanje jedan od najtežih koraka prije izlječenja. Priznati najprije sam sebi, a potom liječniku.

    Najmlađi apstinent, 35-godišnji Zoran Drobac, ne pije već tri godine. Iako, kaže, nikad nije pio puno, tek otkad je potpuno prestao osjeća istinsko zadovoljstvo.
    - Oženio sam se, imam dijete i konačno primjećujem sitne stvari koje život čine lijepim - rekao je Zoran.
    Zadatak "Osvita" je, ističu svi članovi, pružiti podršku svima koji su odlučili prestati piti. Dvaput na mjesec na sastanke dođe i socijalni radnik i pomaže novim članovima da se opuste i prihvate ostale. A "Osvit" prihvaća sve. Sve koji žele potpuno ostaviti alkohol i svako jutro biti veseli i nasmijani, a ne tmurni i natečeni.
    Koliko je život bez alkohola nešto sasvim drugo, može se zaključiti i iz ovih Hasanovih riječi:
    - Sada jedva čekam da me zaustavi policajac i zamoli da pušem u balon.

Krešimir Bevanda 
 Večernji list ,
21.11.2000. 


Home