| home| ovisnosti| sadržaj |

OBG MANAGEMENT
 Biljni lijekovi mogu otežati začeće

    Uzimanje određenih biljnih lijekova može otežati napore za postizanje začeća, upozorava dr. Richard A. Blackwell, stručnjak za plodnost na Alabamskome sveučilištu u američkome gradu Birminghamu. On naglašava važnost razgovora pacijenata s liječnicima za neplodnost o svim lijekovima koje uzimaju, uključujući biljke poput trave sv. Ivana, gingka bilobe i ehinaceje.
    - Uvijek pitam svoje pacijentice što uzimaju njihovi muževi. Nalazim da mnoge od njih uzimaju te pripravke, a da o tome ne govore svojim liječnicima - kaže dr. Blackwell. On ističe da je važno provjeriti koje tvari uzimaju i muški i ženski partner.
    - Nedavno se pokazalo da trava sv. Ivana, gingko biloba i ehinaceja imaju negativan učinak na proizvodnju sperme i na sposobnost oplodnje. Laboratorijski su pokusi, naime, proljetos pokazali da te biljke smanjuju sposobnost sperme da prodre u jajašce, što je apsolutno nužan korak u oplodnji - objašnjava on, dodajući da nisu samo biljni pripravci ti koji mogu zapriječiti sjedinjavanje sperme i jajašca. Pokazalo se da takav učinak imaju i brojni lijekovi koji se izdaju na recept.
    - Procardia, zaprječivač kalcijskoga kanala koji se rabi za liječenje visokoga krvnog tlaka, također otežava oplodnju. Imali smo nekoliko slučajeva da smo muškarce "skinuli" s toga lijeka i supruge su im odjednom zatrudnjele - napominje dr. Blackwell.
    Dr. Phillip Galle, stručnjak za plodnost iz Springfielda u američkoj saveznoj državi Illinoisu ponavlja Blackwellova upozorenja.
    - Pacijente treba uvijek iznova pitati za biljne pripravke. Travu sv. Ivana toliki uzimaju za liječenje blagih simptoma potištenosti da je mnogi niti ne doživljavaju kao lijek, pa je ne spominju - napominje dr. Galle, koji među biljke potencijalno moguće opasne za začeće ubraja i ginseng, kava-kavu i crni kohoš.
    - To je vrlo čest problem pri oplodnji, a do ove ga godine ni liječnici ni pacijenti nisu bili svjesni - ističe dr. Blackwell. (SdP)

Večernji list , 15.11.2000


Home