| home| ovisnosti| sadržaj |

REKACIJA

DOC. DR. SLAVKO SAKOMAN REAGIRA NA IZJAVU PROF. DR. ANDRIJE HEBRANGA
Prof. Hebrang, ako ovisnost nije bolest, umiru li ta djeca od zdravlja!?

* Neliječenje ovisnika suvremenim pristupom koji mora osigurati država u svom zdravstvenom sustavu u direktnoj je funkciji zaštite financijskih interesa narko-kriminala

    ZAGREB - Nakon što je bivši ministar zdravstva i obrane prof. dr. Andrija Hebrang u "Večernjem listu" izjavio da narkomanija nije bolest nego socijalna pojava koja se ne tiče zdravstva, žestoko je reagirao doc. dr. Slavko Sakoman, obraćajući se javno dr. Hebrangu: "Ako ovisnici nisu bolesnici, pitam vas od čega su umrla ona djeca? Od bolesti, ili od zdravlja?"
    Dr. Sakoman je povodom smrti šestorice mladića zbog predoziranja u razdoblju od sredine rujna, prozvao bivšeg ministra zdravstva kao jednog od odgovornih za to što nikad nije u potpunosti proveden program Nacionalne strategije. No, dr. Hebrang ogradio se od problema s narkomanijom rekavši da se zdravstvo brine za akutne i kronične bolesnike, a to narkomani nisu.
    - Zaprepašćujuća je tvrdnja dr. Hebranga da ovisnici nisu ni akutni niti kronični bolesnici jer su oni i jedno i drugo. Zdravstvo im je dužno osigurati adekvatne programe liječenja i rehabilitacije. Svi dokumenti Europske zajednice i Unije, te Vijeća Europe ističu da je zloporaba droga javno-zdravstveni problem, koji se mora suzbijati radi zaštite zdravlja ljudi, osobito mladeži. Tako se sprječavaju i rizici za zdravlje šire populacije, kao što su sida, hepatitis B i C. Podsjećam dr. Hebranga da se u opisu Međunarodne klasifikacije bolesti i u svim stručnim publikacijama ovisnost definira kao kronična recidivirajuća bolest - tiče dr. Sakoman.

   - Kada već Hebrang spominje ocjene Vijeća Europe iz 1994. o ulozi zdravstva u liječenju ovisnika, sjećam se da me je bilo sram reći koliko imamo postelja u bolnicama za ovisnike, te s koliko timova radimo. Tada smo jedino u "Vinogradskoj" imali 20 postelja. Šef programa Vijeća Europe Chris Lucket nedavno me je na konferenciji u Lisabonu pitao je li "politika" osigurala provođenje Nacionalnog programa, prisjeća se Sakoman.
    - Uvjeren sam da je dr. Hebrang tijekom devedesetih bio duboko svjestan rasta narko-kriminala u Hrvatskoj, i kad je već znao da se prodaja droga neće smanjiti zbog zarade organiziranog kriminala, mogao je barem učiniti više da se tim žrtvama osigura liječenje. Ali ako netko u takvoj poziciji moći i odgovornosti ovisnika ne smatra bolesnikom, jasno je zbog čega su milijuni dolara utrošeni za RTG opremu, a za Nacionalni program za droge 1996. odobreno je samo milijun kuna.

    Sakoman je reagirao i na Hebrangove riječi da se odvikavanje prepusti komunama.

    - Komune su dobrodošle, ali zar je rješenje za ovisnike u terapijskoj zajednici, čiji je program završilo jedva 40 ovisnika? Kome bi dr. Hebrang prepustio da skrbi o 90 posto ovisnika koji traže pomoć, ali ne žele tri-četiri godine biti u komuni? Sakoman nikada nije rekao da će za mjesec dana izliječiti ovisnika. Toliko je potrebno samo da bi se provela detoksifikacija. Dr. Hebrang spominje socijalu, ne znam što pod tim misli? Ako socijalne radnike vidi kao stručnjake koji će provoditi dijagnostiku ovisnosti, pretrage urina i psihoterapiju najtežih bolesnika s kojima i većina psihijatara teško izlazi na kraj, onda o ovisnosti malo ili gotovo ništa ne zna. Čijim interesima odgovara da se ovisnike gura u socijalu? Neliječenje ovisnika suvremenim pristupom koji mora osigurati država u svom zdravstvenom sustavu u izravnoj je funkciji zaštite financijskih interesa narko-kriminala - kaže dr. Sakoman na kraju.
D. Palac


"Dr. Hebrang, objasnite nesretnim roditeljima vaše stavove"
    ZAGREB - Povodom izjave dr. Hebranga da droga nije bolest, stiglo je u našu redakciju i priopćenje iz Udruge za pomoć roditeljima ovisnika.
    - Ako po vama zdravstvo nema veza s liječenjem ovisnika, onda je možda Ministarstvo obrane, koje je slalo mladiće na bojište tijekom Domovinskog rata, imalo s njima veze. Puno njih vratilo se s bojišta kao teški ovisnici. Kako bi se, dr. Hebrang, trebalo tretirati 50.000 ovisnika koji su to postali za vrijeme vladavine HDZ -a, a u kojoj ste bili vi i ministar obrane i zdravstva, jer oni nisu bolesnici? Pozivamo Vas u našu Udrugu da pred nesretnim roditeljima objasnite Vaše stavove. (dip)

 Večernji list , 14.11.2000.


Home