| home| ovisnosti| sadržaj |

DROGA U ŠKOLI

PITALI SMO MINISTARSTVA PROSVJETE I ŠPORTA, ZDRAVSTVA I UNUTARNJIH POSLOVA ŠTO ČINE I KOGA SMATRAJU ODGOVORNIM ŠTO SU OVISNICI SVE MLAĐE OSOBE

Svaki treći zagrebački srednjoškolac kušao je drogu

    ZAGREB - Zašto su ovisnici sve mlađe osobe, i što Ministarstvo prosvjete poduzima, s obzirom i da sve češće roditelji i učenici govore kako se droga donosi i u školu.

    Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Bilić kaže kako su posljednja zbivanja, koja su pozorno pratili, samo trenutačno aktualiziran problem, jer je u ministarstvu poznato koliko je velik broj srednjoškolaca ušao u svijet ovisnosti, a o tome e piše jedino kad se dogodi tragedija.

    U anketi, provedenoj prošle godine, na uzorku od 160.019 učenika i učenica VII. i VIII. razreda osnovne škole i svim razredima srednjih škola u Hrvatskoj, kaže, na pitanje "Jesi li ikada došao u kontakt s drogom?", u osnovnim školama potvrdno je odgovorilo 6,73 posto, a u srednjima 26,98 posto učenika.

    Na pitanje "Jesi li probao drogu?" potvrdno je odgovorilo 3,03 posto u osnovnim, a 17,57 posto u srednjim školama (Ličko-senjska županija sa samo 3,67 posto, a Zagreb sa 32,06 posto)

    Na pitanje "Ako jesi, koliko si puta probao drogu?" odgovor "nekoliko puta" dalo je u osnovnim 1,3 posto, a u srednjim školama 11,6 posto učenika.

    Na još veću zabrinutost upućuje podatak da "još uvijek uzima drogu", prema anketi, 0,8 posto učenika osnovnih, a čak 2,51 posto učenika srednjih škola.

    U načelu eksperimentirati počinju sa 14, 15 godina, nastavila je V. Bilić.

    Inače, od 10. travnja 1998. u svim odgojno-obrazovnim ustanovama provode se školski preventivni programi, a Ministarstvo prosvjete sustavno prati njihovu provedbu. Teme ovogodišnjih seminara posvećene su afirmiranju uspješnog roditeljstva.

    Skrb o tome da učenici ne donose drogu u školu imaju mala školska povjerenstva sastavljena od učenika, roditelja, nastavnika, liječnika školske medicine i vanjskih stručnjaka koji mogu pomoću u sprječavanju zlopotrebe ovisnosti - pušenja, alkohola i droga, a koja i nadziru provedbu preventivnih programa - zaključila je V. Bilić.

    Ministarstvo prosvjete nije nam odgovorilo tko je, po njima, kriv za to što se drogiraju sve mlađe osobe. (aka)


MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Ne možemo se odrediti prema odgovornosti

    Glasnogovornika MUP-a Slavka Raku upitali smo koga MUP drži najodgovornijim zbog pojave sve mlađih ovisnika o težim drogama, te kako policija djeluje preventivno.

    U vrlo brzo dostavljenu odgovoru, Rako je priopćio da se MUP s obzirom na svoje nadležnosti i ovlasti ne može odrediti prema odgovornosti za koju smo pitali.

    - Što se tiče preventive, MUP sudjeluje u provedbi preventivnih programa, od škole do fakulteta, koje u okviru nacionalne strategije planira i organizira Vladina komisija za borbu protiv zloporabe droga. Problem uzimanja droge kompleksno je pitanje koje zahtijeva širu interdisciplinarnu elaboraciju - poručio je Rako. (hd)

Večernji list , 4.11.2000.


Home