| home| ovisnosti| sadržaj |

DROGA U ŠKOLI

Dr. ANTE BARBIR, NOVI PREDSJEDNIK VLADINE KOMISIJE ZA SUZBIJANJE ZLOUPOTREBE OPOJNIH DROGA

Moralna kriza društva kriva je za drogiranje mladih

    ZAGREB - Kako se Komisija za suzbijanje zloupotrebe droga ubuduće namjerava odnositi prema problemu droge pitali smo pomoćnika ministrice zdravstva dr. Antu Barbira, novog šefa te komisije.
    - Potražnju za drogama u Hrvatskoj veoma je povećala kvaliteta života ljudi, a s tim u vezi i zadovoljavanje potreba i životna filozofija mnoštva ljudi prema kojima je smisao života u novcu, moći i hedonizmu. U drugi plan gurnute su potrebe obitelji pa tako i djece i mladeži. Moralna kriza hrvatskog društva, poremećen sustav vrijednosti i gospodarska situacija dodatno je utjecala na ponudu i potražnju droga jednog dijela nezadovoljene, frustrirane i slabo upućene mladeži.

    Dr. Barbir rekao je da je prvi korak u pristupu rješavanju problema droga dostava Prijedloga nacrta Zakona o sprječavanju zloupotrebe opojnih droga koji je pripremilo Ministarstvo zdravstva. Prvi se put zakonski regulira proizvodnja i promet tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu opojnih droga (prekursora), a što je obveza Hrvatske prema potpisanim međunarodnim ugovorima. Zakon će konačno riješiti, kazao je dr. Barbir, pravni status postojećih Županijskih centara za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, što se već odavno trebalo riješiti.

    Novi predsjednik Komisije obećao je da će naći način da se roditelji i društvo senzibiliziraju na problem droga uključivanjem u provedbu strategije svih zainteresiranih građana, mladeži, udruga i medija. Dr. Barbir rekao je i kako se netočno i nepotrebno govori o smjeni profesora Sakomana koji je ostao i dalje vrlo važan stručni član Komisije koji će još više pridonijeti ranom otkrivanju i liječenju bolesti ovisnosti.

     - Imenovanjem dužnosnika Vlade za predsjednika i uključivanje predstavnika struke i drugih ministarstava želi se ukazati na ozbiljnost i odgovornost u predstojećem suzbijanju zloupotrebe droga.

    Dr. Barbir kaže da Ministarstvo zdravstva do ove godine nije imalo osigurana dodatna sredstva iz državnog proračuna za provedbu Nacionalne strategije borbe protiv droge, nego su određena sredstva bila osigurana u proračunu Vlade koja su korištena prema prijedlogu dr. Sakomana, odnosno te komisije.

Troškovi za bolničko liječenje, liječenje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i troškovi lijekova za ovisnike pokrivali su se iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Dr. Barbir najavio je da će na prvom sastanku Komisije izložiti prijedlog unutarnje organizacije rada po stručnim grupama.

A. Kasanić, Večernji list , 4.11.2000.


Home