| home| ovisnosti| sadržaj |

Dr. Thaller: Nevjerojatno je koliko su mladi slabo informirani o posljedicama pijenja!

Hrvatska, sa 11 litara čistoga alkohola po glavi stanovnika na godinu - pri vrhu europskih zemalja! / Prof. dr. Thaller: Treba početi isticati vrijednosti nealkoholne kulture i vrijednosti koje će nas usmjeravati prema zdravom načinu života, te se strogo pridržavati Zakona o zabrani točenja alkohola mlađima od 18 godina / Don Stjepan Bolkovac: U radu u terapijskim zajednicama nikad ne možete računati s rezultatima, ali morate uložiti sve da biste uspjeli

U ukupnoj populaciji pacijenata, na Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice »Sestre milosrdnice« danas ima čak 30 posto adolescenata i mlađih punoljetnih osoba koje, osim problema s alkoholom, imaju i zdravstvenih i socijalnih problema! U Hrvatskoj, na žalost, u skupini djece i adolescenata nije smanjena pojavnost alkohola, dok je u nekim sredinama, primjerice u SAD-u, smanjeno konzumiranje alkoholnih pića u skupini mladih do 18 godina, u skupini od 18 do 25 godina zabilježen je lagani porast, a poslije 25. godine ponovno lagani pad. Naša je zemlja sa 11 litara čistog alkohola po glavi stanovnika na godinu pri vrhu europskih zemalja!

O problemu alkoholizma razgovarali smo s prof. dr. sc. Vlatkom Thallerom, predstojnikom Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice »Sestre milosrdnice« u Zagrebu. - Alkohol je najčešće upotrebljavana psihoaktivna supstancija i u skupini djece-adolescenata i u skupini odraslih. Istraživanja su pokazala da je više od 90 posto adolescenata konzumiralo alkoholna pića, više od 60 posto je pušilo duhan, dok su druge psihoaktivne supstancije manje zastupljene. Više od 30 posto adolescenata imalo je epizode teškog opijanja, a 3,7 posto svakodnevno konzumira alkoholna pića, rekao nam je prof. Thaller.

Uzroci pijenja alkohola su socijalni, odnosno socio-kulturološki, psihološki i ekonomski.

- U našem civilizacijskom krugu alkohol je lako dostupan i on predstavlja jedan model ponašanja, zapravo tolerira se konzumiranje alkoholnih pića. Uzroke pijenja treba potražiti u obitelji, jer ona je generator alkoholnog ponašanja. Naime, djeca prihvaćaju obrasce ponašanja svojih roditelja, kao i drugih starijih članova obitelji. Recimo, istraživanja su pokazala da u onim obiteljima gdje se 'obredno' konzumiraju alkoholna pića, znači poslije ručka, tijekom vikenda ili godišnjeg odmora, i djeca preuzimaju takve obrasce ponašanja i u njih postoji veći rizik da kasnije dođe do zlouporabe alkoholnih pića i do alkoholizma, ističe Thaller. Drugi je uzrok konzumiranja alkoholnih pića kod mladeži, prema njegovim riječima, preuzimanje modela ponašanja iz skupine kojoj oni pripadaju po dobi, kako bi bili slični ostalima, odnosno »odrasli« i »zreli«.

Prof. Thaller upozorio je i na to da se malo zna o posljedicama koje donosi alkohol, a posebice se premalo govori o toksičkom, pogubnom djelovanju alkohola na mladi organizam.

- Većina ljudi, na žalost, ne zna da već i nakon jednokratne upotrebe alkohola dolazi do oštećenja svih organa i organskih sustava, istaknuo je on. Liječenje se provodi apsolutnom apstinencijom, tako da u obzir ne dolaze čak ni kolači koji sadržavaju alkohol, doznajemo od dr. Thallera. Traje do pet godina, kontinuirano, provodi se u kontaktu s terapeutima te putem skupina samopomoći i uzajamne pomoći u klubovima liječenih alkoholičara, a u liječenje je uključena i obitelj.

Osim kontinuirane i kvalitetne edukacije mladih, s fokusom i na obitelj, prof. Thaller kaže da treba početi isticati vrijednosti nealkoholne kulture, vrijednosti koje će usmjeravati prema zdravom načinu života, te se strogo pridržavati Zakona o zabrani točenja alkohola mlađima od 18 godina.

- Nevjerojatno je kako su mladi slabo informirani o posljedicama konzumiranja alkohola i alkoholizma, koji nerijetko završava i smrću. Sredstva javnog priopćavanja trebala bi u tome imati važnu ulogu, ističe Thaller.
Don Stjepan Bolkovac, župnik župe »Marije Pomoćnice« na Knežiji, već se dugo bavi mladima i njihovim problemima, a u Njemačkoj je svojedobno surađivao na Klinici za ovisnosti. Bolkovac ističe da je alkoholizam vremenska bolest, jer se dugo razvija, dugo traje i dugo se liječi. Prema njegovu mišljenju, temelj svake ovisnosti je nedostatak ljubavi, različiti strahovi i, u prvom redu, komunikacijska hladnoća.
- Rješenje je pomoći mladima da otkriju sebe, vlastito dostojanstvo i darove koje nose u sebi. Zato se u terapijskim zajednicama radi upravo na razvijanju tih darova. To je uvijek rad u kojem nikad ne možete računati s rezultatima, ali morate uložiti sve da biste uspjeli. Osim što ih treba naučiti da vole sebe, jer bez toga ne mogu voljeti ni druge, važno je, isto tako, pomoći mladima da uspostave što normalnije emocionalne odnose s ljudima. U tome je vjera silno važna, jer može biti terapeutsko sredstvo, rekao je Bolkovac. 

(Sandra-Viktorija Antić) Vjesnik, 15.11.2000.


Home