| home| ovisnosti| sadržaj |

Ilegalne cigarete i dalje masovno ulaze u Hrvatsku  

Nakon višemjesečne kontrole proizvodnje i prodaje cigareta proizvođača u Rovinju i Zagrebu, otklonjena je sumnja da cigarete na ilegalno tržište dolaze izravno iz tvornica. Time je potvrđena zabrinjavajuća činjenica da se cigarete proizvedene u Hrvatskoj legalno izvezu iz zemlje da bi se ilegalnim putevima vratile natrag 

Usprkos svim naporima hrvatske policije i inspektora Ministarstva financija, količina ilegalnih cigareta na tržištu u posljednjih je godinu dana tek neznatno smanjena, a dobro uhodani krijumčarski putovi kojima cigarete dolaze u Hrvatsku nisu zaustavljeni. Kako Nedjeljni Vjesnik doznaje, nakon višemjesečne kontrole proizvodnje i prodaje cigareta hrvatskih proizvođača u Rovinju i Zagrebu, otklonjena je svaka sumnja da cigarete na ilegalno tržište dolaze izravno iz tvornice. 

Time je automatski potvrđena i druga zabrinjavajuća činjenica da se cigarete proizvedene u Hrvatskoj legalno izvezu iz zemlje da bi se ilegalnim putevima vratile nazad i završile na hrvatskim tržnicama. Velike količine zaplijenjenih cigareta koje je Ministarstvo prije nekoliko mjeseci javno uništilo, zaplijenjene su na tržnicama. Samo minimalna količina otkrivena je na granicama preko kojih švercana roba ulazi u Hrvatsku. To navodi na zaključak da je naša granica vrlo meka, odnosno propusna, i to vjerojatno i na kopnu i na moru. 

Svi podaci govore da najviše cigareta ilegalno uđe u Hrvatsku u kamionima iz BiH preko graničnih prijelaza na kojima nema kvalitetnog nadzora, ali i preko brojnih šumskih puteva na kojima nema baš nikakve kontrole. Nijedan od tih kamiona još nije otkriven jer hrvatske granične službe, carina i policija, nemaju ni minimum tehničkih pomagala za otkrivanje švercane robe kakva se koriste u europskim zemljama, primjerice rendgena. 

U tvornicama u Rovinju i Zagrebu stalno su prisutni inspektori Ministarstva financija koji nadziru sve isporuke u inozemstvo i ispravnost kontrolnih markica. Cigarete namijenjene izvozu u velikoj količini iz Rovinja kreću put Kopra, nakon čega im se gubi službeni trag. Morski putevi ih vjerojatno vode do crnogorskih luka iz kojih ih se prevozi u BiH i na kraju dolaze natrag u Hrvatsku. Riječ je o organiziranom međunarodnom kriminalu kojem hrvatske vlasti još ni približno nisu stale na kraj. 

Iako nam to ne treba biti velika utjeha, činjenica je da i mnogo bogatije zemlje trpe ogromne gubitke zbog ilegalne trgovine duhanskim proizvodima. 

Zemlje EU-a su tijekom 2000. godine izgubile najmanje 4,6 milijardi njemačkih maraka poreznih prihoda samo od šverca cigareta koje su na europsko tržište stigle iz Amerike. 

Italija je ovih dana dobro smišljenom akcijom uhitila čelne ljude jednog od najvećih švercerskih lanaca, premda i sami tvrde da j klan koji kontrolira ilegalno tržište krijumčarenih cigareta u toj zemlji još uvijek izuzetno jak i opasan. Oko 90 posto ilegalnih cigareta na talijansko tržište dolazi Jadranskim morem iz grčkih luka. 

Za pretpostaviti je da djelići tih zapečaćenih pošiljki s lažnim deklaracijama završavaju i u hrvatskim lukama. Talijanska policija otkriva kako se u Crnoj gori nalaze velika skladišta ilegalnih cigareta iz kojih se one raspačavaju po cijeloj Europi. Dok talijanska policija nije prekinula jedan od krijumčarskih lanaca, pošiljke su se brodovima iz crnogorske luke Bar prebacivale preko Jadranskog mora u Italiju. Nova ruta sada je uspostavljena preko Grčke u koju cigarete opet stižu iz Crne Gore. Pretpostavlja se da najviše kontejnera s cigaretama iz Grčke stiže u jadranske luke Trst, Veneciju i Anconu. 

Boris Orešić Nedjelja, 28. siječnja 2001. Vjesnik


Home