| home| ovisnosti| sadržaj |

DA SE OVISNOST ČESTO OTKRIVA U ŠKOLI POKAZUJE I PRIMJER IV. GIMNAZIJE U ZAGREBU

Kad smo im rekli da se njihova djeca drogiraju, roditeljima je to bio prvi glas 

 Razrednik je uočio da se učenici 4. razreda čudno ponašaju te je uslijedio razgovor s ravnateljem i školskim pedagogom. Jedan je mladić pritom otkrio drugog te se utvrdilo da su obojica uzimali drogu. No, samo je jedan pred ravnateljem to i priznao

RAVNATELJ 4. GIMNAZIJE PROF. MILIVOJ MILIŠA: Čim otkrijemo problem s drogom, bez milosti moramo o tome upozoriti roditelje

Piše: RATKO MAVAR


Upravo je škola najčešće mjesto gdje se otkrije da učenik uzima drogu. Loše ocjene, izostanci s nastave i općenito čudno ponašanje, samo su neki od simptoma koji ukazuju na potrebu da se svi angažiraju kako bi se utvrdilo što se stvarno događa s mladim čovjekom. Ovisnici se najčešće počinju drogirati u srednjoj školi. To pokazuju i ankete, a malo je škola u kojima nisu otkriveni oni koji imaju problema s drogom. U IV. gimnaziji smještenoj u novozagrebačkom naselju Utrine, koja je na glasu kao dobra škola, prve slučajeva učenika koji su uzimali drogu, imali su tek lani, u studenome. 

Droga i na "maturalcu"

Ravnatelj prof. Milivoj Miliša ističe da je škola napravila sve što je bilo u njenoj moći da se pomogne dvojici učenika jednog 4. razreda koji su, kako se kasnije ispostavilo, drogu prvi put probali na maturalnom putovanju.

Razrednik je uočio da se učenici čudno ponašaju te je uslijedio razgovor s ravnateljem i školskim pedagogom. Jedan je mladić je pritom otkrio drugog te se utvrdilo da su obojica uzimali drogu. Međutim, samo je jedan u razgovoru s ravnateljem to i priznao.

Ravnatelj je odmah pozvao roditelje, obavijestio ih što se događa i u zajedničkom razgovoru s ravnateljem i roditeljima učenici su rekli da drogu smatraju nečim lošim, što je, prema Milišinim riječima, dobar pokazatelj da su učenici na dobrom putu da prestanu konzumirati drogu.

"Učenici su sve češće izbjegavali nastavu i pale su im ocjene. Kad smo rekli roditeljima što se događa, u oba je slučaja njima to bio prvi glas. U školu je došla i policija koja je odradila svoj dio posla i s kojom dobro surađujemo", otkriva prof. Miliša dodajući da je problem IV. gimnazije to što je smještena u naselju s mnogo dilera i narkomana. Što je prisutnost droge veća, raste i rizik da je mladi počnu konzumirati.

"Škola može mnogo napraviti da se što prije otkrije da učenik uzima drogu. Kako bi nastavnici mogli na vrijeme uočiti da učenik ima taj problem, planiram tijekom drugog polugodišta organizirati edukaciju profesora kroz seminare koje će voditi stručnjaci. Čim se problem prepozna, odmah moramo reagirati i bez imalo milosti obavijestiti roditelje", kazao nam je prof. Miliša, koji je i sâm nedavno pohađao seminar o drogi kojeg je za ravnatelje organiziralo Ministarstva prosvjete i sporta.

Što se tiče edukacije učenika o štetnosti zloporabe opojnih droga, u IV. gimnaziji već se nekoliko godina provodi edukativni program pod vodstvom školskog pedagoga, profesorice biologije i razrednika. Svake školske godine posvećuje se najmanje jedan sat razredne zajednice upravo temama vezanim uz drogu. Uz pedagoga, učenicima je predavanja držao i školski liječnik.

O drogama djeca uče i u sklopu nastave biologije. Ravnatelj napominje kako je cilj škole da se što više učenika uključi u izvannastavne aktivnosti. Škola nudi čak 17 različitih aktivnosti kojima učenici mogu korisno ispuniti slobodno vrijeme.

Edukacija roditelja i nastavnika 

Nakon što su nedavno otkriveni prvi slučajevi narkomanije među učenicima, odmah je pozvana liječnica koja je u svim četvrtim razredima održala predavanja i odgovarala na učenička pitanja o drogama.

Prof. Miliša ugodno je iznenađen činjenicom da su roditelji dvojice maturanata smireno i razumno prihvatili činjenicu da njihovim sinovima treba pomoć. Kako škola ipak u svojim nastojanjima da se mlade odvoji od droge ne bi bila usamljena, nužna je i edukacija roditelja. Budući da mnogi roditelji čudno ponašanje i loš uspjeh u školi svoje djece uopće ne povezuju s uzimanjem droge, IV. gimnazija, najavljuje ravnatelj, planira u što skorije vrijeme provesti i program edukacije roditelja.

Nakon što se edukacija provede među nastavnicima, stručni predavači bit će na raspolaganju roditeljima za koje će se održavati posebna predavanja.

Vjesnik Nedjelja, 21. siječnja 2001. SEDAM DANA


Home