| home| ovisnosti| sadržaj |

KAKO RODITELJ MOŽE PREPOZNATI DA MU DIJETE UZIMA DROGU?
Za hrvatske narkomane specifičan je mali korak od ecstasyja do heroina 

 Samo dva do pet posto svih koji su u životu pušili marihuanu, postaju ovisnici o heroinu. Pušenje trave ne vodi ka heroinu, ali uzimanje ecstasyja sigurno dâ. Vidljivi pokazatelji "napušenosti" su crvenilo očiju i suhe usne, a ako osoba ima rizle i duhan u vrećici, skoro je sigurno da puši marihuanu.

Posljedice uzimanja ecstasyja su drhtavica i širenje zjenica, dok nakon uzimanja heroina narkoman naglo mršavi, dobiva bubuljice po licu te snažnu želju za - čokoladom

Najčešće se događa da roditelji sve saznaju u trenutku kad je njihovo dijete već duboko zagazilo u ovisnost o teškim drogama, posebice heroinu. I liječnici priznaju da drogiranost ponekad nije lako vidjeti. Čudno ponašanje u najširem smislu ipak je glavni indikator da je možda u pitanju droga. Dr. Robert Tore, koji se u KB Sestara milosrdnica bavi liječenjem ovisnika, kaže da je roditelju kao nestručnjaku mnogo lakše otkriti da je mlada osoba pijana, nego da se "napušila" marihuane ili hašiša.

Marihuana - rizle i duhan

Jedini vidljivi pokazatelji da je netko napušen su crvenilo očiju, tzv. pušački konjuktivitis i suhoća usnica. Dakako, osoba ima smetnje u koncentraciji i sklona je bezrazložnom cerekanju i hihotanju.

"Ako netko kod sebe ima rizle, odnosno papiriće za motanje i duhan u vrećici, gotovo je sigurno da je riječ o osobi koja puši marihuanu, što se može vidjeti i po potrganoj kutiji od cigareta jer se od nje izrađuje filter za joint", objašnjava dr. Tore dodajući da je na hrvatskom tržištu mnogo češća marihuana, popularno zvana trava, nego hašiš.

Uzimanje tableta ecstasyja i speeda obično je, kaže dr. Tore, vezano uz način života.

Cjelonoćni izlasci na mjesta vezana uz techno i rave subkulturu do prije nekoliko godina bili su glavni pokazatelj rizika od ovih droga. One se, međutim, danas nude u većini diskoklubova i sve su popularnije među hrvatskom mladeži. Na tableticama ecstasyja, koje su obično bijele boje, otisnuti su razni simboli poput golubica, "smajlića", Bude...

"Ecstasy je psihostimulans koji izvlači iz tijela i duše maksimalnu energiju. Nakon što cijelu noć provede vani, ovisnik dođe kući i ne može zaspati, a kad zaspi, spava cijeli dan.

Često se kao posljedica javljaju pojačano znojenje i drhtavica, a zbog širenja zjenica, oči postaju izrazito crne", pojašnjava dr. Tore. Slično, dodaje, djeluje i speed, dok je ovisnost o heroinu ipak lakše prepoznati jer se očituje u potpunoj promjeni životnog stila, ozbiljnim smetnjama u ponašanju, školskom neuspjehu, nemarnosti u odijevanju...

Iz kuće nestaju osobne stvari koje ovisnik prodaje kako bi kupio drogu. Među narkomanima je, objašnjava dr. Tore, jako popularno tetoviranje, bojenje kose i nošenje naušnica.

Ovisnik o heroinu na očigled fizički propada, naglo mršavi jer heroin potiskuje osjećaj gladi, lice je blijedo s izraženim podočnjacima, ten pun bubuljica, a pogled staklasto-zamućen. Nakon uzimanja heroina narkoman ima snažnu želju za slatkim i čokoladom.

Od okoline skriva ruke jer su pune tragova od uboda igle. Ovisnici o heroinu ne mogu spavati, a nedostatak sna nadoknađuju dnevnim laganim drijemanjem, tzv. kljucanjem.

Želi dokazati svoju nevinost

"Osoba koja se drogira bit će uvrijeđena ako roditelj naglas izrazi sumnju i zabrinutost te će pod svaku cijenu pokušati dokazati nevinost. Kad shvati da je dijete drogirano, roditelj treba burno reagirati dajući do znanja da se ne slaže s takvim načinom života. Roditelj tada treba uspostaviti kontrolu nad djetetovim izlascima i novcem", poručuje dr. Tore.

Po informacijama kojima on raspolaže, u Hrvatskoj je danas oko 13.000 ovisnika o teškim drogama, a triput veće brojke koje se pojavljuju u medijima, ipak su, smatra on - prenapuhane. Također su prava rijetkost osnovnoškolci koji uzimaju teže droge.

"Narkomanija u Hrvatskoj nipošto nije epidemija jer je trend rasta, koji je zabilježen početkom 90-ih godina, zaustavljen. Samo dva do pet posto svih onih koji su u životu pušili marihuanu, postaju ovisnici o heroinu. Pušenje trave ne vodi prema heroinu, ali uzimanje ecstasyja sigurno dâ. Za Hrvatsku je specifično da isti dileri na istim mjestima prodaju i ecstasy i heroin, što u zapadnoj Europi nije slučaj. Mladi, potencijalne žrtve, obično nasjedaju na objašnjenje dilera da nakon ecstasyja koji naglo diže raspoloženje, treba uzeti heroin koji spušta", ističe dr. Tore, dodajući da su trendovi zloporabe droga u Hrvatskoj slični kao i u ostalim tranzicijskim zemljama, a situacija je još uvijek znatno povoljnija nego na zapadu Starog kontinenta.

Vjesnik Nedjelja, 21. siječnja 2001. SEDAM DANA


Home