| home| ovisnosti| sadržaj |

Drogira se 15 milijuna Amerikanaca 

WASHINGTON, 5. siječnja - Skoro 15 milijuna Amerikanaca starijih od 12 godina uzima droge a 1,5 milijuna je uhićeno u godinu dana zbog nezakonitog posjedovanja ili prodaje narkotika, objavljeno je u četvrtak u Washingtonu. 

Direktor Nacionalnog ureda za borbu protiv droge Barry McCaffrey novinarima je predstavio izvještaj svog Ureda za 2000. godinu i pritom s umjerenim zadovoljstvom konstatirao da se broj ljudi koji uzimaju droge neprekidno smanjuje. 

Od 1979. godine kad je droge uzimalo više od 14 posto Amerikanaca, danas je taj broj smanjen na 6,7 posto. McCaffreyjevo zadovoljstvo je uglavnom statističko jer ne uzima u obzir porast broja stanovnika u protekla dva desetljeća. U SAD danas ima oko 14,8 milijuna registriranih narkomana. 

»Krijumčarenje droga ugrožava pravni poredak i ljudska prava (...) zajednički treba onemogućavati međunarodne bande kriminalaca, jačati demokratske institucije vlasti i nadzirati poštivanje preuzetih međunarodnih obveza«, rekao je McCaffrey. 

On se posebno zauzeo za suradnju roditelja, školskih vlasti, vjerskih i sportskih organizacija kako bi se mlade odvratilo od uzimanja droga. 

McCaffrey se oprostio od novinara jer je podnio ostavku na svoju dužnost kako bi novom američkom predsjedniku omogućio da izabere njegova nasljednika. George W. Bush još nije objavio kome će povjeriti ovu dužnost. (Hina)

Vjesnik, 6.1.2001.


Home