| home| ovisnosti| sadržaj |

S POVODOM

 ISTRAŽIVANJA POKAZUJU DA UZIMANJE LAKIH DROGA NIJE BEZAZLENO

Marihuana povećava rizik od shizofrenije

* Uvriježeno je mišljenje da je marihuana bezazlena, pa je na neki način i stav javnosti prema uzimanju marihuane prilično ležeran

    Uzimanje marihuane, koja je s "djecom cvijeća" 70. godina doživjela procvat i ostala laka droga kojom se gotovo mahom počinju okušavati ovisnici. Jer, uvriježeno je mišljenje da je marihuana bezazlena, pa je na neki način i stav javnosti prema uzimanju marihuane prilično ležeran. Ne može se, dakako, reći da će svatko tko kuša marihuanu neminovno skrenuti u tvrde droge, ali i samo jedan posto takvih više je nego golem problem. Marihuana, dakle, otvara svijet droge. No, to je, kaže prof. dr. Ljubomir Hotujac, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Rebro, tek jedan od razloga zbog kojih i ta vrata treba držati čvrsto zatvorenima.
    - Naime, manje je poznato - napominje - da je uzimanje marihuane povezano s kasnijim obolijevanjem od shizofrenije, jedne ne najtežih duševnih bolesti. A potvrdilo je to švedsko istraživanje, objavljeno u prestižnom medicinskom časopisu "Lancetu".

    - Šveđani su istraživanje proveli na 50.465 svojih regruta, koje su pratili još desetak godina poslije odsluženja vojnoga roka. Prilikom regrutacije, na temlju anketnog upitnika, podijeljeni su na nekoliko skupina s obzirom na to koliko su puta uzeli marihuanu.

    Treba reći da se u istraživanje ušlo na temelju poznatog djelovanja marihuane na različita središta u mozgu, i stoga se pretpostavljalo da bi mogla utjecati i na poremećaje koji znače shizofreniju. Kod predoziranja marihuanom javljaju se i halucinacije, koje su inače među tipičnim karakterističnim znakovima shizofrenije.
    U prvoj skupini mladića bili su oni koji marihuanu nisu uzeli nikada, u drugoj oni koji su je pušili jedan do 10 puta, zatim oni sa 11 do 50 puta, i posljednja skupina, koji su je uzimali više od 50 puta. Rezultati studije potvrdili su sumnje. U prvoj skupini relativan rizik za razvoj shizofrenije bio je jedan posto, što odgovara učestalosti ove bolesti u općoj populaciji. Kod onih koji su uzimali laku drogu jedan do 10 puta, rizik se popeo na 1,3 posto. Kod onih koji su uzeli neki pripravak marihuane između 11 i 50 puta rizik je bio 3 posto. Napokon, u posljednjoj skupini utvrđen je rizik čak šest puta veći u odnosu na one koji marihuanu nisu uzimali. I to je jasno pokazalo da je uzimanje marihuane povezano s povećanim rizikom razvoja shizofrenije.

    Prema izvješću Europskog centra za motrenje droga i ovisnosti o drogama iz Lisabona, marihuanu puši čak 45 milijuna stanovnika Europske unije mlađih od 40 godina, što je pet milijuna više nego lani.

    - Zbog velikog broja onih koji uzimaju marihuanu, vrijeme će pokazati da će se opći rizik od shizofrenije u populaciji povećati - kaže prof. Hotujac. - I mi na odjelu imamo barem po dvoje mladih bolesnika u kojih je uz čimbenike obiteljskoga rizika i neke druge, u igri bila i marihuana. I zbog svega toga svaki pokušaj, svaki prijedlog koji zagovara legalizaciju marihuane, jest apsolutno neprihvatljiv - zaključuje prof. Hotujac, napominjući da bismo i među našim novacima trebali ispitati prisutnost droge, što bi svakako pridonijelo spoznaji o tomu što se u tom segmentu života događa s našim mladim ljudima.

Piše Diana GLAVINA
Večernji list , 21.11.2000


Home