| home| ovisnosti| sadržaj |

Tolić: Mladi su marginalizirani dio društva, a skrb o njima dosad je bila samo deklarativna

Roko Tolić novi je dubrovački dogradonačelnik, odlučili su većinom glasova vijećnici dubrovačkoga Gradskoga vijeća. Tako je Tolić, sa samo 24 godine, postao najmlađim zamjenikom gradonačelnika u Hrvatskoj. S dogradonačelnikom Tolićem razgovarali smo uoči njegova prvoga radnog dana u utorak.
• Razdoblje od pet mjeseci, koliko je ostalo do lokalnih izbora i koliko ćete obnašati dužnost dogradonačelnika, i nije baš dugo razdoblje da bi se mnogo toga učinilo u Dubrovniku. Što su, prema Vašem mišljenju, dubrovački prioriteti i koliko ste upoznati s gradskim problemima i projektima?
- Vrijeme nakon imenovanja iskoristio sam za konzultacije s gradonačelnikom Vidom Bogdanovićem. Upoznao me s nekim internim dokumentima, odnosom snaga u Poglavarstvu, kako sve to funkcionira, a mnogo mi je pomogao svojim savjetima. Što se tiče nekih specifičnih zadataka, mislim da ću raditi ono što je meni kao mladome čovjeku najbliže - sport. Naime, dugo sam bio sportaš, čak i profesionalan. A uz sport, eventualno i neka komunalna problematika bliska prometu, jer sam diplomirao na temu »Urbani turizam i promet u mirovanju«. A to je velik gradski problem. Dakle, za početak sport i promet. Ostalo ćemo u hodu.
• Dolazite s mjesta predsjednika Kluba mladih HSS-a. Kako vidite budućnost mladih u Dubrovniku?
- Tipičan sam predstavnik svoje generacije i ni po čemu se ne razlikujem od svojih vršnjaka. Zato mi i je sve u vezi s njima blisko. Vjerujem da ću biti spona između mladih i starijih, da ćemo u tim strukturama nešto moći riješiti za boljitak mladih ljudi, tog neopravdano marginaliziranog dijela društva. Što se problema tiče, svi ih imamo bez obzira na godine. Nadam se da će moja kandidatura za dogradonačelnika, pokrenuti proces uključivanja mladih, svježih snaga za koje vjerujem da su veliki entuzijasti, da su ambiciozni i žele se dokazati, te da će pripomoći rješavanju nagomilanih problema novim načinom razmišljanja. Mlade treba pustiti da ravnopravno sudjeluju i da kreiraju svoju budućnost, a ne da briga samo za njih bude deklarativna kao do sada.
• Vaš jedini pretpostavljeni je gradonačelnik Bogdanović koji Vas je i predložio za zamjenika. Glasovanje je prilično glatko prošlo, no, unatoč tome, u kuloarima su već aktualni razgovori o »jednakosti« vas dvojice.
- Gradonačelnik Bogdanović je karizmatična osoba. Ja nisam tome ni blizu, niti sam cijenjen kao on. U svakom slučaju on meni samo može biti uzor i ideal. A što se tiče »jednakosti«, on mi je šef i njegova je zadnja, ali ja uistinu vjerujem samo autoritetu argumenata. Prema mojem dosadašnjem iskustvu, barem u onome što sam radio s gradonačelnikom, to je doista tako i funkcioniralo. Vjerujem da će tako biti i ubuduće. Ne vjerujem da bih ga poslušao samo zato što on to traži, a da to i ne potkrijepi činjenicama.
• Predstavljeni ste kao čovjek iznimnih kvaliteta. Kakvi su Vam planovi? Nećete valjda reći da su tim mjestom Vaše ambicije iscrpljene?
- S obzirom na moj dosadašnji rad valjda sam zaslužio da me netko istakne na to mjesto. Sada to povjerenje moram i opravdati. Mislim da sam dovoljno pošten i dobro odgojen, ali i dovoljno obrazovan, pa, ako hoćete, i dovoljno ambiciozan da tu zadaću odradim na pravi način. Bit ću jako sretan, ako netko na kraju kaže: Imali smo dobroga mladoga dogradonačelnika, možemo računati na mlade snage, pružimo im prigodu i ubuduće.

Katica Cikoja. 
Vjesnik , 14.11.2000


Home