| home| ovisnosti| sadržaj |

Borba protiv ovisnosti u 102 osnovne i srednje škole Zagrebačke županije

    Ponukani tragičnim događajima koji su u zadnje vrijeme odnijeli nekoliko mladih života ovisnika o drogama, predstavnici Gradskoga ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u petak su u Gradskom poglavarstvu održali konferenciju za novinare. Tom su prilikom za 8. studenoga najavili i početak akcije »Svi za protiv ovisnosti« koja će se provoditi u 102 osnovne i srednje škole Zagrebačke županije.

    - Droga, kao jedna od najtežih ovisnosti ubire sve više mladih života, rekao je dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskoga ureda za zdravstvo rad i socijalnu skrb. Dodao je kako to, nažalost, potvrđuje nužnost planiranih aktivnosti ovoga ureda da u borbu protiv ovisnosti uključe ne samo roditelje već i stručnjake različitih profila, od psihologa, kriminologa, liječnika, policije, vjeroučitelja i drugih.

    Iako je studeni, kako je rečeno, Svjetski mjesec borbe protiv ovisnosti o drogama, alkoholu i cigaretama, rad 24 stručna edukativna tima Ureda za zdravstvo nastavit će se i u ubuduće. Za rješenje problema ovisnosti na zagrebačkom području, kojim »bijela smrt« sve više hara, intenzivno će se uključiti i Policijska uprava zagrebačka te mediji. Oni će, kako je rečeno, svojim tekstovima i prilozima slati ciljane poruke preko tiskovina, televizije i radija. Roditeljima će se, pak, savjetovati da s djecom, posebice adolescentima, otvoreno razgovaraju o problemu droge i drugih ovisnosti te im ukažu na njihove opasne posljedice. To će se u prvom redu činiti svojevrsnom kontrolom i informiranje kod koga, primjerice, dijete odlazi, tko su mu prijatelji i kako (ne) provodi slobodno vrijeme.

    - Za uspjeh akcije potrebna je potpora cjelokupnoga društva, naglasio je dr. Zvonimir Šostar, dodajući kako će se dobavljači i dileri oštro sankcionirati. 

Snježana Rajačić, Vjesnik , 3.11.2000


Home