| home| ovisnosti| sadržaj |
 

Vjesnik 21.3.2000 Politika

U Hrvatskoj ima 13.000 ovisnika, najviše u Istri, pa u Zadru, Splitu i Zagrebu
 
SDP ponudio program za suzbijanje zloporabe droge u Hrvatskoj / Bez političke podrške Nacionalni program se ne može provesti, a nema ni zakona o drogama, kaže Biga-Friganović / Vladina Komisija za sprječavanje zloporabe droga je učinila ono što je bilo moguće u politikom zadanim okvirima, ocijenio Sakoman

Ožić, Biga–Friganović i Sakoman na SDP-ovu okruglom stolu o suzbijanju droge
ZAGREB – Sabor je još 1995. usvojio Nacionalni program suzbijanja zloporabe droga, ali nadležna ministarstva nisu obavila svoj posao, pa kao rezultat toga imamo 13.000 ovisnika u Hrvatskoj. Istaknula je to SDP-ova saborska zastupnica Snježana Biga-Friganović na okruglom stolu kojega je pod nazivom »Nacionalna strategija suzbijanja zloporabe droga i njezino provođenje« organizirala njezina stranka. Prema mišljenju Bige-Friganović, bez političke podrške Nacionalni se program ne može provesti, a Hrvatskoj nedostaje i zakon o drogama, pa je SDP odlučio ponuditi svoj program za suzbijanje zloporabe droga. »Vladina Komisija za sprječavanje zloporabe droga je učinila ono što je bilo moguće u politikom zadanim okvirima«, smatra njezin predsjednik dr. Slavko Sakoman, dodavši da politika pokreće inicijativu, ali i da »odluke Sabora nitko nije respektirao«.

Sakoman je istaknuo da je u Hrvatskoj 1993. godine krenula epidemija koja je 1999. godine stavljena pod kontrolu. Slično se događalo i Sloveniji i Mađarskoj, ali on drži da se ta epidemija mogla spriječiti da je bilo više novca i potpore, jer je do 1990. godine Hrvatska bila u dobroj poziciji što se tiče broja ovisnika. Hrvatska sa 2,7 posto ovisnika spada u srednju kategoriju zemalja kao, primjerice, Španjolska sa tri posto ovisnika ili Nizozemska sa 1,7 posto. Kada je o Hrvatskoj riječ, najgore je stanje u Istarskoj županiji, gdje je 3,5 posto ovisnika, a slijede ju Zadarska, Splitska i Zagrebačka županija. Uz to, u Hrvatskoj se godišnje potroši 800 milijuna kuna na kupnju droga. Sakoman je neuspješnom ocijenio činjenicu da je droga još uvijek jednako dostupna na ulici.

Ubuduće će, smatra on, trebati posebno zaštititi mlade između 14 i 16 godina i studente, potom testirati vozače na droge, kontrolirati pripadnike Hrvatske vojske, te osnažiti ulogu medija. Da je droga problem i zemalja EUa, govori i Sakomanov zaključak po kojemu je droga najveća opasnost suvremenog potrošačkog društva. SDP-ova strategija rađena je dvije godine, tvrdi odvjetnica iz Splita Sanja Ožić, koja je sudjelovala u izradi te strategije. Ocijenivši broj od 13.000 ovisnika alarmantnim, ona je istaknula da je broj centara za borbu protiv ovisnosti u Hrvatskoj premali, da za njih nema novaca, te da u mnogima rade volonteri, a ne profesionalci, dok su provedbeni programi iz Nacionalne strategije zakazali na terenu.

Prema njezinu mišljenju, veliki je problem neizrađeni zakon o drogama, te je predložila da bi za neznatne količine droge za osobnu uporabu korisnike trebalo samo prekršajno kažnjavati. U raspravi su sudjelovali i predstavnici raznih ministarstava koji su pokušavali objasniti gdje su zastoji i što se učinilo oko provođenja Nacionalne strategije. Tako je Darko Dundović, načelnik MUP-ova Odjela za suzbijanje droga, naglasio da MUP sâm, bez potpore drugih, problem droge ne može riješiti.

Dean Sinovčić

Home