| home| ovisnosti| sadržaj | | 

U Sydneyu otvoren prvi lokal za legalno uzimanje heroina

Sydney, 07.05.2001, 09:30 (HINA)

Otvaranje centra, smještenog među striptiz-barovima, nailazilo je na brojna protivljenja, počev od onog australskog premijera Johna Howarda, pa sve do Vatikana i UN-a.

Prvi legalni lokal za uzimanje heroina u Australiji, u nedjelju je počeo s radom u sydneyskoj četvrti «crvenih svjetala» Kings Cross, nakon što je prošloga mjeseca sudski odobrena njegova dozvola za rad.

«Prostor za injektiranje heroina otvoren je sinoć», rekao je u ponedjeljak Pat Kennedy glasnogovornik Crkve Ujedinjenja, koja vodi centar za ovisnike.

Centar će, po njegovim riječima, dnevno primati između 150 i 200 ovisnika, a pored uzimanja droge pod nadzorom nudit će i usluge profesionalnog savjetovanja.

Otvaranje centra, smještenog među striptiz-barovima Kings Crossa, nailazilo je na brojna protivljenja, počev od onog australskog premijera Johna Howarda, pa sve do Vatikana i UN-a. 

Crkva Ujedinjenja tek je u travnju dobila pravnu bitku i 18-mjesečnu dozvolu za vođenje centra za ovisnike. 

Dvadeset posto slučajeva predoziranja heroinom u najnapučenijoj australskoj državi Novi Južni Wales, događa se upravo na ulicama Kings Crossa. Oko 90 posto poziva Hitnoj pomoći zbog predoziranja u «Crossu» dolazi iz kruga od 300 metara od novotvorenog centra, a godišnje se u toj četvrti zabilježi oko 100 smrtnih slučajava zbog predoziranja. 

Vip


Home