| home| ovisnosti| sadržaj |

Uzima li moje dijete drogu?

Naučite prepoznati znake ovisničkog životnog stila i osobnosti 

Zapamtite!

  • Ako dijete, dok vas uvjerava da ne uzima droge, pokaže preveliko znanje o njima, to je dokaz više da ih uzima. O drogama sve znaju samo oni koji ih uzimaju i oni koji se profesionalno bave ovisnicima.
  • Razmotrite mjesta i vrijeme izlazaka svog djeteta i zabranite mu druženje s prijateljima za koje sumnjate da puše marihuanu. Obavijestite i roditelje te djece o otkriću zloupotrebe marihuane kod svog djeteta.
  • Bez uvijanja kažite djetetu da nećete dopustiti drogiranje u svom domu. Jasno naglasite da ne dopuštate isprobavanje ni tzv. lakih droga i da ne želite čuti nikakvu raspravu o eventualnoj neštetnosti nekih droga.
  • Izrijekom mu dajte do znanja da ćete se protiv droge boriti svim sredstvima i da nećete prezati ni od poteza koji će mu zagorčati život ako ovaj bude skopčan sa zloupotrebom droga.

Činjenica da se mladi čovjek nalazi u burnim srednjoškolskim godinama kada se javlja interes za eksperimentiranje s ilegalnim drogama, nije dovoljna za buđenje sumnje na zloupotrebu droga. No, pojava školskog neuspjeha i/ili smetnji ponašanja u adolescenta, roditeljima su dovoljan znak za uzbunu i oni moraju ispitati pozadinu tih popuštanja. S djetetom trebate razgovarati otvoreno i pitati ga da li je probalo koju od droga, premda ćete dobiti negativan odgovor. No adolescenti su hvalisavi u svojoj lažnoj zrelosti i često se vole pohvaliti da su probali neku od lakših droga ili da znaju nekoga tko jest. Mali je, međutim, korak od zdrave sumnje do praktično paranoidne podozrivosti i neposrednog uhođenja. Zato stalno imajte na umu da osim neposrednog nalaza droge, pribora potrebnog za drogiranje i samog stanja drogiranosti, nema pouzdanih znakova koji bi sa sigurnošću upućivali na zloupotrebu droga. Važnije je primijetiti poprimanje crta ovisničkog životnog stila u mladih koji naginju uzimanju droga tipa hašiš-marihuana.

Ni marihuana ni hašiš nisu skupe droge, niti kao ostale droge stvaraju ovisnost. Mogu se uzimati i s vremena na vrijeme, a za nabavku je dostatan uobičajeni džeparac. Marihuanu se može godinama pušiti bez ikakvih upadnosti u ponašanju. Stanje nadrogiranosti hašišem ili marihuanom traje tek 2-3 sata, dosta je blago i lako se prikriva do potpune neprepoznatljivosti, neusporedivo lakše od alkoholne supitosti. K tome, mladež koja marihuanu puši samo sporadično, redovito puši izvan kuće i daleko od mjesta gdje bi mogli biti otkriveni.

Da se popuši cigareta hašiša ili marihuane potrebna je tek koja minuta pa je mala vjerojatnost da se nekoga otkrije baš za vrijeme samog pušenja. Stoga je sigurno da osobe koje u pušenju zateknu roditelji, školsko osoblje ili policija, ma koliko se branile da su tada pušile prvi put u životu, puše već duže vrijeme. Svi znaci "napušenosti" poput razgaljenosti, pričljivosti, sklonost šalama i smijehu te lakša smetenost, mogu se svjesnom promjenom voljnog stava staviti pod kontrolu. Pored suhoće ustiju, jedini specifični objektivni znak da se unutar posljednja dva sata pušila marihuana je crvenilo bjeloočnice, tzv. "pušački konjunktivitis".

Sumnjate li da vam dijete zlorabi droge, valja znati da je vrlo mala vjerojatnost da ga zateknete kako puši ili kako je napušen. Zato ćete sumnje prije otkloniti pretražite li stan, posebice njegovu sobu. Droga je preskupa i prerizično ju je držati izvan kuće, pa se redovito skriva negdje u stanu. Svaki odgovoran roditelj, posebno u gradskim sredinama, dužan je povremeno izvršiti temeljiti, barem dvosatni pretres sobe svog djeteta, počevši od 16. do 25. godine, kada je i najveći rizik drogiranja.

Stojeći na zraku, hašiš i marihuana s vremenom hlape i gube svoju narkotičku djelotvornost pa se zato čuvaju u hermetičkim zatvorenim kutijicama, vrećicama ili su zamotani u aluminijem obložen papir za cigarete ili čokoladu. Sitnije isjeckana marihuana nalikuje vrećici s peršinom, a u manje usitnjenom obliku izgledom podsjeća na sasječeni drač prepun dijelova stabljike i sjemenki. Hašiš dolazi u obliku tankih, I smeđe-crnih pločica ili grumenčića, nekad tvrdo krtih, a nekad mekanih, koji se lako savijaju pod prstima. I hašiš i marihuana jakog su i orijentalno-aromatičnog mirisa. Miris hašiša je lakši i ugodniji, dok je miris marihuane teži i prodorno jak.

Nađu li se među stvarima mlade osobe papirići za motanje cigareta, "rizle", to je pouzdan znak da joj kanabionoidi nisu nepoznanica. To što će vam biti odgovoreno da ti papirići služe za motanje duhana, neka vam ništa ne znači. Gotovo bez iznimke pušači duhana za motanje u cigarete puše, pušili su ili su barem probali droge tipa hašiš-marihuana. Osim "malih rizli", postoje i dvostruko veći i širi papirići, "velike rizle", koje služe motanju velikih cigareta namijenjenih grupnom pušenju.

Nakon pušenja hašiša u prostoru ostaje manje intenzivan, a od marihuane težak i smrdljiv miris. Opušci su drukčiji od opušaka običnih cigareta. Naime, pušači kanabisa ne koriste cigaretne filtere od i prešane vate jer oni apsorbiraju prevelik dio narkotičke tvari, već improviziraju filtere od nešto tvrđeg papira, primjerice od potrošene tramvajske karte, posjetnice ili komadića kutije od cigareta. Takvi zarolani kartonski filteri ili kutije cigareta kojima je jedan dio otrgnut, pouzdan su znak pušenja marihuane. Ako mlada osoba dulje puši duhan za motanje, te k tome posjeduje i mehaničku motalicu za cigarete, marihuana i hašiš nisu joj nepoznanica.

Roditelji ne smiju dopustiti da budu nadmudreni manipulativnom vještinom argumentacije svog djeteta kako ne konzumira drogu. Nedovoljno upućenom roditelju najbolje je držati se naputka da je njegova sumnja opravdana sve dok se ne dokaže suprotno, a arbitar koji može odbaciti sumnju isključivo je specijalist-psihijatar koji se bavi bolestima ovisnosti.

Autor teksta je psihijatar dr. Robert Tore. iz Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu

Vitina ordinacija - Ovisnosti
Vita Vol. VIII No 83 p.27


Home