| home| ovisnosti| sadržaj |

BOJANOVA PRIČA
(svjedočanstvo)


Kada sam imao tri godine, otac i majka su se razveli. Ja sam otišao živjeti s majkom i sestrom, i tako sam odrastao bez oca. Osnovnu školu sam završio s vrlo dobrim. Zadnji dan škole prvi put sam otišao u disco.

Tog dana sam promijenio svoj krug prijatelja. Počeo sam izlaziti svaki dan. Primijetio sam da se svim djevojkama sviđaju dečki koji piju alkohol i puse. Tako sam i ja počeo piti i pušiti. Nakon nekoliko mjeseci sve mi je dosadilo, sve je bilo bez veze: glazba, alkohol, pušenje, djevojke...

Tada je počela srednja škola koja mi se isto tako nije svidjela. No tamo sam upoznao jednog dečka koji mi se činio veoma cool. Za njega je sve bio jedan veliki tulum. Nije ga bilo briga nizašto. Počeo sam se družiti s njim, htio sam biti kao on. I tako sam jednog dana počeo s njim pušiti travu, i bilo mi je super.

Počeo sam se družiti i s njegovim prijateljima. Malo po malo, počeo sam pušiti travu svaki dan. U to vrijeme sam bio veliki buntovnik. U školi nisam vise poštivao nikakav autoritet.

Jednog dana sam zamalo istukao jednu profesoricu. A kod kuće naši odnosi nisu bili nikakvi!

Nakon nekoliko mjeseci pušenja trave, počele su mi se događati čudesne stvari.

U svom sam srcu osjećao veliku, veliku prazninu, i strasnu bol.
Srce me je boljelo. Nisam imao ljubavi. Moja me je majka jako voljela, ali je moje srce bilo prazno.
Htio sam biti frajer, da me svi znaju, da svi kažu da sam najbolji, da se sve cure "pale" na mene. Tražio sam ljubav kod prijatelja, ali nisam našao ni jednog prijatelja koji bi me volio.
Tražio sam je i kod djevojaka, ali je isto tako nisam dobio.
Tražio sam je u cigaretama, alkoholu, travi...ali je tamo nisam našao.

Jedan mi je moj prijatelj dugovao novac. Posto nije imao ni novca ni trave, rekao mi je da ima nešto drugo. Rekao mi je da ima horse. Tada još nisam znao sto je to, ali sam sljedećeg dana saznao da je to heroin.
Tog sam dana rekao prijatelju da ne želim imati ništa s tim. Ali sam već sljedeće jutro došao k njemu i prvi put u svome životu probao heroin. Na heroinu sam se osjećao kao da sam najbolji.
I tako je počeo moj put u paklenu ovisnost.

Nakon nekog vremena, počeo sam uzimati i injekcijom. Za vrlo kratko vrijeme, trebao sam sve vise i vise heroina kojeg je bilo i vise nego dovoljno. Ali nije bilo novca!
Tada sam počeo žicati (u školi sam molio ljude da mi posude novac).
Počeo sam i preprodavati travu. Lagao sam i varao sve oko sebe. Nakon nekog vremena, počeo sam i kod kuće uzimati stvari i pretvarati ih u novac. Kad nisam imao heroin, bilo mi je grozno.
Tada sam se uvijek vidio u pravom svijetlu, dobio sam pravu sliku o mom beznadnom, dosadnom životu.

Sve me je vise boljelo srce, a praznina je u meni rasla. Majka i ja vise nismo razgovarali. Mnogo puta je doživjela živčani slom.
Iste sam stvari radio i sa djevojkama. Imao sam ih samo radi novaca i sexa.
Jednog sam dana pobjegao od kuće. Kad sam se vrati, nekoliko sam se puta pokušao osloboditi heroina uz pomoć lijekova, ali nije išlo. Jednom sam gotovo dva mjeseca bio zaključan kod kuće, ali kad sam prvi dan izašao, sve je bilo isto.

Jednog dana, umro mi je jedan prijatelj (prevelika doza). Nekoliko dana kasnije, sreo sam jednu ženu koja mi je rekla da mi želi pomoći. Otišao sam k njoj i ispričao joj svoju životnu priču. Rekla mi je:"Ja znam nekoga tko ti može pomoći."

Pitao sam je:"Tko? Meni nitko ne može pomoći!" 
No on je izgovorila najljepše ime koje sam ikada čuo:" I S U S!"
Te večeri smo zajedno gledali propovijed od poznatog kršćanskog propovjednika Billy Grahama.

Taj je čovjek govorio o Božjoj ljubavi. U svojoj propovijedi je točno opisao moje stanje u kojem sam se tada nalazi. Osjećao sam da govori bas meni. Duh Sveti je bio silno nazočan u onoj prostoriji.. Kad je Billy Graham opisao moje beznađe, rekao je:"Ali Bog te ljubi!
On je na krizu umro za tebe! Njegovo srce prolilo je krv radi tebe na krizu Golgote."

Te sam večer sagnuo svoju glavu na molitvu i predao svoj život i svoje srce Isusu.
Kad sam završio s amen, nešto se divno dogodilo u mome srcu.
Doživio sam Božju ljubav. Onu ljubav za kojom sam toliko čeznuo. Bog je moje srce ispunio ljubavlju.
Suze radosti su te noći tekle mojim licem. 

U Bibliji čitamo:"Dat ću vam novo srce..."
(Ezekiel 36:26).

Bog me je u tom trenutku oslobodio od svake ovisnosti i grijeha. Otada nijedan dan vise nije isti kao prije i zbog toga sam se zaljubio u Isusa Krista.

Ta ljubav nikada ne prestaje. Moj život je pun suza radosti i mira. Bog mi je dao predivnu duhovnu obitelj i svaki dan me On vodi kroz život koji više ne pripada meni, nego Njemu.

Slava Bogu- jedino Njemu!

Božji čovjek


From: "Zeljko Zidov" <zzidov@jagor.srce.hr>
Subject: Svjedocanstvo bivseg ovisnika
Date: 25. siječanj 2001 23:53

Preneseno sa Useneta uz dozvolu. Objavljeno na news grupi hr.soc.religija. Lektorirano. 


Home