| home| ovisnosti| sadržaj |

Svjetsko tržište droge


Širom svijeta više od 50 milijuna ljudi su redoviti korisnici heroina, kokaina i sintetičkih droga, a više milijuna je uključeno i u proizvodnju, transport i prodaju svih vrsta droga.

PROIZVODNJA

Tržište droge se zasniva, kao i sva ostala tržišta, na zakonima ponude i potražnje, pa ako zavlada nestašica kokaina, opijuma njihova cijena raste i u suprotnom slučaju opada. Proizvođači, bilo da su to seljaci na farmama u Andama ili tvornice sintetičkih droga u Europi, nastoje smanjiti svoje troškove i povećati profite. Postoji više bitnih globalnih proizvođača gdje se proizvodi droga različitih vrsta, ovisno o prirodnim i tehnološkim uvjetima tog područja.

KOLUMBIJA - je u ranim devedesetima bila najveći centar za rafiniranje (pročišćavanje) kokaina sabranog sa cijelog područja Andi, ali 1997. godine Kolumbija je postala najveći svjetski proizvođač. Ona je također najveći opskrbljivač SAD-a heroinom. Najveći dio proizvodnje smješten je u južnom dijelu zemlje koju kontroliraju gerilci ljevičari.

PERU - tijekom devedesetih godina Peru je bio jedan od najvećih proizvođača kokaina, ali je proizvodnja za pet godina opala za 2/3.

BOLIVIJA - treći svjetski proizvođač kokaina. U razdoblju između 1997.-1999. proizvodnja se prepolovila zahvaljujući agresivnim mjerama 2000 policajaca u glavnoj proizvodnoj regiji Chapare.

MAROKO - najveći proizvođač i izvoznik kanabisa, najveći europski dobavljač. Godišnje 2000 tona marokanskog kanabisa dođe u Europu preko Gibraltara u Španjolsku u obliku hašiša. Maroko je također tranzitna zemlja teških droga koje putuju u Europu.

NIZOZEMSKA - je najveći proizvođač sintetičkih droga poput amfetamina i ecstasya. Broj korisnika ovih droga je u ekspanziji širom svijeta. Najveća količina ecstasyja dostupna u Europi dolazi iz Nizozemske ili Poljske, dok Danci najviše izvoze u SAD. Nizozemska je također bitan proizvođač marihuane koja se može kupiti u nekim «Dutch coffe shops».

ZLATNI TROKUT - Burma, Laos i Tajland su najveći svjetski proizvođači opijuma. Burma ima količinski najviše opijuma ali Afganistanci imaju bolju produktivnost.

ZLATNI POLUMJESEC - Afganistan, Iran i Pakistan su dominantni zbog enormnih količina opijuma u Afganistanu. Talibani zabranjuju trgovinu drogom, ali je u praksi podržavaju; oni je oporezuju.

TRANZITNI CENTRI

Najpoznatiji tranzitni centri su: Meksiko (preko njega se opskrbljuje SAD), Haiti (tim pravcem se izvozi droga iz Kolumbije, naviše u SAD), Balkan (je most između azijskih proizvođača i europskih korisnika), Iran (ovim putem se izvozi opijum iz Afganistana), Nigerija (je najpoznatiji afrički tranzitni centar), centralna Azija (promet ovim krajevima se pojavio nakon raspada Sovjetskog Saveza) i Kina (ovim putem se izvoze droge proizvedene u Burmi, Laosu i Tajlandu).

KORISNICI

Procjenjuje se da 3% do 4% stanovništva koristi razne vrste droge. Najviše se koristi kanabis, ali u zadnje vrijeme rapidno raste broj korisnika sintetičkih droga, posebno među urbanim stanovništvom. Droga je najraširenija i najdostupnija u velikim svjetskim gradovima kao što je New York gdje je agresivna politika uspjela smanjiti broj ovisnika o crack, što je automatski smanjilo broj ubojstava. U Miamiju kokain i heroin postaju trend i sve je veći broj korisnika. U Londonu je uzimanje raznih droga najnormalniji dio noćnog života. Za mlade ljude koji traže zabavu i ples izbor je ecstasy, koji se može nabaviti lako i jeftino. U Nairobiju je korištenje droga dio tradicije, najviše se koristi kanabis i heroin. U Moskvi vlasti kažu da su izgubile borbu s heroinom, koji se može nabaviti u školi, na fakultetu, svugdje.

T.J. 14/08/00 klik


Home