| home| ovisnosti| sadržaj |

ŠTO JE OVISNOST ?

Neprilagođeno ponašanje vezano uz uporabu ilegalnih droga (ili drugih psihoaktivnih tvari, npr. alkohola ili sedativa) koje dovodi do oštećenja organizma ili subjektivnih problema (problema u obitelji, školi, na poslu, sa policijom...). 

KOJE SU KARAKTERISTIKE OVISNOSTI?

  1.  Gubitak kontrole - osoba ne može ne uzeti psihoaktivnu tvar - naprosto je "prisiljena" na uzimanje. - Drogu uzima u većoj količini ili duže vrijeme nego što je prvobitno namjeravala. - Željela bi smanjiti ili bar kontrolirati upotrebu droge, ali joj to ne uspijeva. 

  2. Želja - osoba svakodnevno osjeća potrebu za uzimanjem droge. - Ukoliko ne uzme drogu osjeća se nervozno, razdražljivo, napeto, ukratko-loše. - Veliki dio vremena provodi u nabavljanju droge (npr. odlazi u susjedni grad da bi je nabavila ), upotrebu droge (npr. injiciranje heroina ) ili oporavak od njenih učinaka. 

  3. Negiranje problema i promijenjeno shvaćanje stvarnosti - osoba je, pod pritiskom intenzivne želje za drogom, " slijepa" za sve moguće rizike i posljedice - Nastavlja uzimati drogu čak i kad se pojavi fizički i/ili psihički problem za koji zna da je najvjerojatnije izazvan ili pogoršan njenom uporabom (primjerice, uzimanje kokaina usprkos saznanju o njime izazvanoj depresiji, nastavljanje s pićem usprkos spoznaji da je alkohol doveo do pogoršanja stanja vrijeda na želucu, uzimanje droge unatoč problemima sa policijom ). Ovisnik je osoba koja uzima drogu unatoč tome što zna da joj to donosi probleme i ne može se suzdržati. - Zbog uporabe droge prekidaju se ili reduciraju važne društvene, poslovne ili rekreacijske aktivnosti- obitelj, prijatelji, posao, hobiji se zanemaruju zbog droge. 

ŠTO JE FIZIČKA OVISNOST? 

Stanje karakterizirano pojavom tolerancije ili ustezanja (apstinencijskih simptoma) 

Tolerancija je: 

a. potreba za značajno povećanom količinom droge kako bi se postigla opijenost ili željeni učinak 

b. značajno smanjenje učinka ako se i dalje uzima ista količina .

Ustezanje je karakterizirano: 

a. neugodnim simptomima apstinencije specifičnim za određenu drogu koji se javljaju ako se droga ne uzme ( npr. bolovi, tresavica ) 

b. potrebom da se uzme ista (ili slična) droga kako bi se ublažili ili izbjegli simptomi apstinencije 

 

UKOLIKO I KOD SEBE PREPOZNAJEŠ NEKE OD OVIH SIMPTOMA, IMAŠ PROBLEM. 

NEMOJ GA NEGIRATI, VEĆ POTRAŽI POMOĆ!

http://czpo.mioc.hr


Home