| home| ovisnosti| sadržaj |

SKLOPLJEN UGOVOR IZMEĐU MINISTARSTVA ZDRAVSTVA I ZADARSKE ŽUPANIJE O BOLNIČKOM LIJEČENJU OVISNIKA

Na Psihijatriji osigurani kreveti za ovisnike!


Čim se na Odjelu psihijatrije oslobodi prostor kojim se sada zbog rekonstrukcije Kirurgije i izgradnje JIL-a koriste kirurške službe, osigurat će se četiri do deset kreveta za liječenje ovisnika o narkoticima. Dosad su se zbog nedostatka kreveta zbrinjavali smo hitni slučajevi koji su bili smješteni u sobe s duševnim bolesnicima

Piše: Marijana MILANJA 


Čim se oslobode prostori, kojima se zbog radova na rekonstrukciji Kirurgije i izgradnji Jedinice intenzivnog liječenja privremeno koriste neke kirurške službe, Psihijatrijski će odjel osigurati krevetni kapacitet za liječenje ovisnika o narkoticima. Zadarska Opća bolnica, naime, dosad nije imala krevete za liječenje ovisnika iako se na Odjelu psihijatrije u prosjeku, najčešće zbog akutnih stanja, zbrinjava od dvoje do četvero narkomana. Taj je problem posljednjih dana u jeku javne rasprave o "eksploziji" narkomanije u Zadru aktualizirala voditeljica Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i psihijatrinja na Psihijatrijskom odjelu bolnice dr. Belinda Vuksan, naglasivši potrebu stvaranja uvjeta za bolničko liječenje ovisnika.

Kako je upravo Psihijatrija jedan od bolničkih odjela s najvećim postupkom popunjenosti, dijelom iz razloga što raspolaže tek s 20 kreveta, a po sadašnjim bi normativima tebala imati 46, liječenje ovisnika dosad se uglavnom svodilo na program detoksikacije, a hitni su slučajevi zbrinjavani na raznim odjelima. Rješenje je, međutim, nedavno stiglo iz Ministarstva zdravstva koje se ponudilo financirati četiri kreveta za liječenje ovisnika. Ugovor potpisan između Ministarstva i Zadarske županije spremno je prihvaćen i u samoj bolnici, a do njegove realizacije moglo bi doći već za nekoliko mjeseci.

Nova etaža na Plućnom odjelu

— Očekivali smo da bismo već u ožujku osigurali krevete za bolničko liječenje ovisnosti. Međutim, zbog poslova na Kirurgiji s time će se ići malo kasnije, kada nam se oslobode raspooživi prostori. Iako se bolnički oblik liječenja ovisnosti sve više napušta, ići ćemo s četiri do deset kreveta, ovisno o potrebama. Hospitalizacija je nužna u slučajevima kada pacijenti ne mogu izdržati detoksikaciju pa im treba razdoblje privikavanja na apstinenciju uz adekvatnu terapiju — kaže šef Psihijatrijskog odjela prim. dr. Ante Gilić.
Za dodatne troškove koje će Odjel imati s uvećanim krevetnim kapacitetima Ministarstvo zdravstva je osiguralo 160 tisuća kuna inicijalnih sredstava, dok se — kako kaže prim. Gilić — u državnome proračunu ne osigura trajan financijski priljev za bolničku skrb o ovisnicima. Što se, pak, tiče dugoročnog rješenja za odjele Psihijatrije i Neurologije — koji zbog iznimno teških uvjeta rada već dugo stoje među prioritetima zadarske bolnice — do njega neće doći u ovoj godini. Međutim, kada se privede kraju projekt sanacije Kirurgije i JIL-a, svakako je u planu — tvrdi ravnatelj prof. dr. Miro Morović — ići u dogradnju novih etaža na zgradi Plućnog odjela kako bi se na Psihijatriji i Neurologiji konačno osigurali medicinski uvjeti kakve nalažu standardi, a koji su trenutačno daleko od toga.

Rješenje na proljeće

Inače, za bolničko liječenje ovisnika zasad je u Hrvatskoj osigurano samo 40-ak kreveta, i to samo u bolnicama Sestara milosrdnica i "Vrapče", dok u većini drugih zdravstvenih ustanova, uključujući i Zadarsku bolnicu, kreveta za tu populaciju pacijenata nema. U Zadru taj će se problem vjerojatno riješiti već ovoga proljeća budući da su se izvođači obvezali radove u bolnici dovršiti u ugovorenom roku, neovisno o činjenici što je zbog propusta u projektu injegovim korekcijama došlo do kraćeg zastoja, a time i kašnjenja u preseljenju stacionarnog dijela Kirurgije iz ostalih odjela uključujući i Psihijatriju.

Slobodna Dalmacija 14.2.2001.


Home