| home| ovisnosti| sadržaj |

NOVA DROGA, TAKOZVANI LIQUID, ŠIRI SE I SPLITSKIM NARKOTRŽIŠTEM

Smrtonosni GHB stiže Internetom

Najstrašnije je što je preko Interneta GHB, koji djeluje kao kombinacija ecstasyja, LSD-a i heptanona, dostupan svima. Bočica od sto mililitara zapada sto dolara i bez problema prolazi carinu (!?)
Anita Ćudina, ravnateljica "Svetoga Kaje": "Liquid se najčešće konzumira s alkoholom i vrlo je tanka granica između doze koja pobuđuje ugodu i overdosea"

Piše: Divna ZENIĆ

Splitskim narkotržištem već neko vrijeme kola nova vrsta droge, takozvani liquid. Riječ je o tekućoj prilično jeftinoj supstanciji koja djeluje kao kombinacija ecstasyja, LSD-a i heptanona, a već je nekoliko godina popularna u većini zapadnoeuropskih zemalja, posebice na klupskoj underground sceni. U Hrvatsku je ušla prije otprilike dvije godine, a domaći dileri često je naručuju i preko Interneta, što i jest najstrašnije jer je preko računalne mreže dostupna svima. 
Bočica liquida (koji je po svojem sastavu gamma-hydroxybutyrate — GHB) od sto mililitara na Internetu zapada sto dolara, u što smo se i sami uvjerili nakon što smo, upisavši pojam GHB na jedan od internet pretraživača, dobili popriličan broj adresa na kojima se supstancija najnormalnije prodaje. Bočice GHB-a bez problema prolaze carinu, pa brojki od sto dolara treba još pridodati poštanske i carinske troškove i to je zapravo to.
— Znamo za tu novu vrstu droge, za koju sam prvi put čula kada sam prije godinu dana bila u Švicarskoj. U to vrijeme u njihovu se tisku pisalo o tri smrtna slučaja mladih ljudi izazvana GHB-om, koji su konzumirali na jednoj zabavi. Nakon toga, došli smo do spoznaja da liquida ima u Zagrebu, a vrlo brzo se proširio i Dalmacijom — kaže Anita Ćudina, ravnateljica Zavoda za bolesti ovisnosti Sveti Kajo.

Prema njezinim spoznajama, liquid se najčešće konzumira s alkoholom, primjerice ubacuje se u stock-colu i vrlo je tanka granica između doze koja pobuđuje ugodu i overdosea. Zbog toga su i česte kome mladih ljudi, što potvrđuju i brojna svjedočanstva na Internetu, no na žalost na web stranicama mogu se naći i pohvalne priče o djelovanju GHB-a. Na tu činjenicu upozorava i Anita Ćudina, ističući kako je takvo otvoreno reklamiranje i prodaja jedne smrtonosne droge opasno i pitanje je tko će to moći kontrolirati.

Nakon euforije - koma

Liquid je bezbojna slana tekućina čudna okusa i mirisa i konzumira se uglavnom na techo partyjima i sličnim zabavama. Prema izvorima s Interneta, njegovo djelovanje počinje 20 minuta nakon uzimanja i traje između jednog i pol do tri sata. U početku se javlja stanje blage alkoholiziranosti, a zatim i blaga euforija. Konzument ima osjećaj velike energiziranosti, dobiva pojačanu želju za verbaliziranjem i pojačani senzualni osjećaj. Međutim, kod većih doza umjesto energiziranosti dolazi do uspavanosti, vrtoglavice, konfuzije i nesvjestice, a u najtežim slučajevima kome i blokade disanja. 

Zabrana u SAD-u

GHB se prirodno nalazi u ljudskom tijelu. Ta se supstancija u praksi dugo godina upotrebljavala kao anestezijsko sredstvo. Body-builderi su je uzimali kao nadopunu uz steroide, da bi se prije nekoliko godina počela koristiti kao rekreacijska psihoaktivna droga. Prema izvorima s Interneta, europski počeci su bili u proljeće 1994. u londonskim klubovima, odakle se liquid raširio i po drugim zemljama. Posjedovanje supstancije GHB-a u SAD-u je zabranjeno u ožujku 2000. godine, nakon što je zabilježen velik broj komatoznih stanja i smrtnih slučajeva izazvanih ovom drogom. Na internet stranicama našli smo i podatke o tome kako se sumnja da je i poznati američki glumac River Phoenix preminuo zbog predoziranja GHB-om.

Slobodna Dalmacija, 12.2.2001.


Home