| home| ovisnosti| sadržaj |

AUTOBUSOM U NJEMAČKU, PO ISKUSTVA U BORBI PROTIV NARKOMANIJE (3)
Bivše narkomane treba zaposliti

Bivšim ovisnicima je najbitnije ispuniti radom čitav dan, a to u Scheidewegu nije nikakav problem. Tamo postoji metalurška i stolarska tvornica, u kojima bivši društveni šljam pomoću sofisticirane opreme proizvodi konkurentne proizvode pomoću kojih se njihova udruga samofinancira 

Friedel Pfeiffer osnovao Zajednicu za pomoć ugroženim osobama u Scheidewegu

Piše: Diana BAŠIĆ


Friedel PfeifferFriedel Pfeiffer je totalna legenda! Taj srednjovječni Nijemac, kojemu je kompliment kada mu kažete da izgleda poput Židova, bio je do sedamdesetih sudac. Jedne noći na kućna su mu vrata pokucala dvojica ljudi, koji su upravo izišli iz zatvora. Nisu imali kamo i zamolili su ga da ih udomi. Naravno, Friedel ih je odbio. Međutim, iste noći oba su se kriminalca ubila! Uvidjevši potrebu da se pomogne takvim ljudima, Pfeiffer se preobratio i osnovao Zajednicu za pomoć ugroženim osobama u Scheidewegu. Od tada uz pomoć svojih suradnika, pruža dom i posao brojnim marginalnim grupama ljudi, koje je društvo odbacilo. Danas u Njemačkoj postoji 20-ak sličnih udruga koje pružaju azil kriminalcima, među kojima je najveći broj bivših ovisnika.

— Jezgra našeg rada uvijek je kršćanstvo. Droga je narkomanima sav njihov svijet, tako im nakon izlaska iz narkomanskog miljea treba ponuditi nešto interesantnije od toga — kazao nam je Pfeiffer, te dodao kako je prvi put čuo za naš Split kada je u Düsseldorfu pomogao jednom splitskom kriminalcu i koji mu otad redovito šalje kartoline iz Cvita Mediterana.

Pogon metalurške tvornice u Scheidewegu u kojoj rade bivši ovisnici— U našim je kućama strog režim rada i ponašanja, živimo vrlo harmonično — kazuju nam u Scheidewegu, te svi redom ističu kako je najbitnije bivšim ovisnicima ispuniti radom čitav dan, kako bi navečer bili umorni tako da im nikakve gluposti ne padaju na pamet.

Takvo što u Scheidewegu, međutim, nije nikakav problem. Tamo postoji metalurška i stolarska tvornica, u kojima bivši društveni šljam pomoću sofisticirane opreme proizvodi konkurentne proizvode pomoću kojih se udruga samofinancira. Ono što je našu ekipu posebno dojmilo jest cvjetni park s mnoštvom najljepših sadnica i cvjetnih vrsta, vodopada, aranžmana i stotinjak drugih čuda. Radeći u tim pogonima posrnulim se ljudima vraća osjećaj samopouzdanja i preventivno se sprječava njihov povratak u svijet droge i kriminala, što je, kako smo zaključili, u Hrvatskoj također nužno napraviti.

— Mi trebamo učiti od Nijemaca, jer uskoro će velik broj bivših ovisnika stići u naše gradove iz brojnih komuna i tamo ih neće čekati ni posao ni dom, već samo staro, loše društvo i dileri — kazala je Vesna Zec, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu grada Splita. Na žalost, Split i Hrvatska i bez bivših ovisnika imaju prevelik broj onih koji čekaju na posao...

(Nastavlja se)

Slobodna Dalmacija , 5.11.2000.


Home