| home| ovisnosti| sadržaj |

Dr. SLAVKO SAKOMAN, BIVŠI PREDSJEDNIK KOMISIJE ZA SUZBIJANJE ZLOPORABE DROGE: POLITIKA OPAKIJA OD SVAKE DROGE!

Jednostavno, Sakoman previše govori, pa previše i smeta! Ja sam, naime, izjavio u nekoliko navrata, i to javno, kako ne može u Hrvatskoj postojati program SDP-a, HSLS-a, HSS-a ili bilo koje političke stranke za suzbijanje zloporabe droge, jer već postoji Nacionalni program

Piše: Gordana IGREC

Ja sam za svoju smjenu s mjesta predsjednika Komisije za suzbijanje zloporabe droge Vlade Republike Hrvatske doznao iz medija, što smatram iznimno nekorektnim.
Da se Vlada RH nije javno uspjela izjasniti o mojoj smjeni, a na mjestima u Komisiji ostavila sve dosadašnje članove, pri tome neslužbeno iznijela svoje nezadovoljstvo rezultatima Komisije, takav potez nikako drukčije ne mogu protumačiti nego miješanjem politike u stvari struke, odnosno korištenjem političkih referencija za osobne probitke nekih pojedinaca — izjavio je to u srijedu za Slobodnu Dalmaciju dr. Slavko Sakoman nakon smjene s mjesta predsjednika Komisije za suzbijanje zloporabe droge Vlade RH.
— Nakon niza članaka u medijima koji su Vas teretili za protivljenje dekriminalizaciji lakih droga kao i za neslaganje s odlukom predsjednika Stjepana Mesića prilikom oslobađajuće presude raspačivačima droge, Vi ste smijenjeni s mjesta predsjednika Komisije za suzbijanje zloporabe droge Vlade RH. Kako, međutim, Vi tumačite ovu odluku?
Držim kako je ova odluka ponajprijeo politički motivirana!
— Zbog čega?
Ako je razlog moje smjene taj što Vlada nije zadovoljna rezultatima rada Komisije, zbog čega su u tom slučaju svi dosadašnji članovi Komisije ostali na svojim mjestima, a ja sam smijenjen?

Osobni probici

— Što je po Vašem mišljenju bilo presudno za Vašu smjenu?
Jednostavno, Sakoman — previše govori, pa previše i smeta! Ja sam, naime, izjavio u nekoliko navrata, i to javno, kako ne može u Hrvatskoj postojati program SDP-a, HSLS-a, HSS-a ili bilo koje političke stranke za suzbijanje zloporabe droge, jer u Hrvatskoj već postoji Nacionalni program.
Pretpostavljam da se takvo mišljenje nije mnogima sviđalo. Jer, nemojmo zaboraviti, Komisija za suzbijanje zloporabe droge Vlade RH radila je na volonterskom principu. Bivša vlada i vladajuća stranka nisu željeli za rad Komisije izdvojiti niti kune.
Dakako da prijedlozi koji bi po tom pitanju dolazili iz pojedinih političkih stranaka za sobom nose i određene, kapitalne posljedice za inauguratore programa. Jasno je da političke referencije nekomu trebaju ponovno poslužiti za njegov osobni probitak.
— Kazali ste: "Glupost je optuživati Sakomana i Komisiju za porast broja narkomana u Hrvatskoj, jer, prije svega, ta činjenica ne stoji. A kao drugo, Sakoman i Komisija ne mogu stati na kraj organiziranome raspačavanju droge." Što je, dakle, po Vašem mišljenju u Hrvatskoj uvjetovalo tijekom posljednjih deset godina zastrašujući porast broja ovisnika?
Epidemija se dogodila kao posljedica izrazitog rasta organiziranoga kriminala, posebice tijekom rata, koju je pratio pad kvalitete života i raspad moralnog sustava vrijednosti!
— Jeste li doista zagriženi protivnik dekriminalizacije lakih droga?
Posrijedi je potpuno pogrešna interpretacija moje izjave, štoviše, mojega stava i stava Komisije. Mi smo jasno kazali kako se zauzimamo za to da se posjedovanje minimalnih količina droge ne treba tretirati kao prekršaj. Ali, velike količine droge, bez daljnjega — da! To je ta tzv. parcijalna dekriminalizacija.

Žrtve dilera

— A Vaše neslaganje s odlukom predsjednika Mesića o pomilovanju dilera?!
Kad je predsjednik Mesić pomilovao dilere, izjavio sam kako sam ja dobar čovjek, pa bih ja i crnoga vraga pomilovao. Pri tome sam, dakako, javno postavio pitanje zbog čega se ne pomiluje 300 zatvorenika koji sjede u zatvoru, a žrtve su dilera?!
— Na mjesto predsjednika Komisije za suzbijanje zloporabe droge postavljen je pomoćnik ministrice zdravstva dr. Ante Barbir. Vaša ocjena svojega nasljednika!
Držim kako je dr. Ante Barbir iznimno korektna osoba. Ali, on nije politička figura koja bi iza sebe imala moćnu političku podršku. Osim toga, on je po struci — internist. Komisija je, međutim, sastavljena od stručnih članova. Znači onih liječnika i stručnjaka koji se problemom suzbijanja zloporabe droge bave nekoliko desetljeća.
— Hoće li, prema Vašoj procjeni, takvo što imati negativne posljedice za rad Komisije za suzbijanje zloporabe droge Vlade RH?
Ja sam u svakom slučaju za to da se ovaj sukob politike i struke pokuša riješiti u interesu zaštite naše mladeži i interesu Nacionalnog programa.

Podaci ne lažu

— Koliko je opravdano nezadovoljstvo Vlade rezultatima dosadašnjeg rada Komisije za suzbijanje zloporabe droga?
Rečeno je kako broj ovisnika u Hrvatskoj raste. Pa ne može Sakoman i njegova Komisija stati za vrat organiziranom kriminalu raspačavanja droge.
Susjedna Slovenija koja je gotovo u cijelosti kopirala program naše Komisije, dakle, Slovenija na nešto manje od dva milijuna stanovnika ima više od 10 tisuća registriranih ovisnika. A Hrvatska, na četiri i pol milijuna stanovnika ima 13 tisuća registriranih ovisnika!
Bugarska, primjerice, kao jedna od država koje su također u tranziciji, na svojih osam milijuna stanovnika ima između 30 do 40 tisuća registriranih ovisnika! Italija, primjerice, na jednu tisuću stanovnika ima pet registriranih ovisnika isto kao i Švicarska, dok Hrvatska na jednu tisuću stanovnika ima 2,7 registrirana ovisnika.
U Norveškoj, također, na 4, 2 milijuna stanovnika dolazi 220 umrlih godišnje od zloporabe droge. U Hrvatskoj, međutim, na četiri i pol milijuna stanovnika dolazi 45 ovisnika kojima droga oduzme život. To su podaci koji ne lažu i to su rezultati rada Komisije koji govore i o prevenciji koja se poduzima na terenu.

SLOBODNA DALMACIJA, 19. 10. 2000.

Dr. Slavko Sakoman: »Moj nasljednik dr. Ante Barbir iznimno je korektna osoba, ali on je ipak samo — internist.«

Split je zaustavio narko-epidemiju

— Iznijeli ste statističke podatke za pojedine države, posebice one u tranziciji. Koliko je, međutim, prema Vašoj procjeni situacija i dalje alarmantna u Splitu?
Po mome sudu, Split je epidemiju uspio zaustaviti. Osobno ne očekujem porast broja narkomana u Splitu! Međutim, u ovome je trenutku u Zadru alarmantna situacija, potom i u Puli, Rijeci, a tek onda u Zagrebu, koji ovoga trenutka bilježi 2,5 tisuća heroinskih ovisnika.


Home