| home| ovisnosti| sadržaj |

Na kraju stoljeca

25. April 1998. (20:00 CET)

Urednik: VLADO AZINOVIC


Pusenje - uzrok zdravstvene katastrofe u Istocnoj Evropi

Gotovo svakodnevno u specijaliziranim medicinskim casopisima u svijetu objavljuju se rezultati razlicitih istrazivanja koja potvrdjuju da je pusenje povezano s pojavom najopasnijih oboljenja. Rak pluca i bolesti kardiovaskularnog sistema svakako su najcesce i najpogubnije posljedice pusenja.
Vlada Sjedinjenih Drzava i predstavnici najvecih americkih i ujedno svjetskih proizvodjaca cigareta postigli su prosle godine sporazum o ogranicenju reklamnih kampanja za proizvode duhanske industrije, mulitinacionalne kompanije su se obavezale isplatiti nekoliko stotina miliona dolara na ime troskova lijecenja i programa za odvikavanje od pusenja. Na najvecem broju javnih mjesta u Americi, pusenje je zabranjeno. Pripaljivanje cigarete ili cigare dopusteno je tek u rijetkim restoranima, a reklamni panoi, radijske i televizijske poruke, pa cak i sponzorske akcije proizvodjaca cigareta vise nisu dopusteni. Broj pusaca u Sjedinjenim Drzavama posljednjih se dvadesetak godina smanjio za gotovo 40%.
Medjutim, odricuci se dijela americkog trzista, duhanska je industrija svoje akcije usmjerila u druge dijelove svijeta, na Aziju i osobito zemlje Istocne Evrope. Posebno je zabrinjavajuca situacija u drzavama nekadasnjeg Sovjetskog saveza, ali i u Poljskoj.
Direktor Memorijalnog centra za lijecenje raka Curie u Warsawi dr. Witold Zatonski upozorava da je smrtnost od bolesti izazvanih pusenjem u Istocnoj Evropi najvisa u svijetu i da se dalje pogorsava. "Borba protiv pusenja najveci je izazov na nivou citave zemlje. Dogadja se katastrofa. Tako visok broj srednjevjecnih ljudi koji svakodnevno umiru u Istocnoj Evropi do sada je nezabiljezen. Smrt izazvana oboljenjima uzrokovanim posljedicama pusenja nas je najveci problem", kaze za program "Na kraju stoljeca" dr. Zatonski.
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je od bolesti uzrokovanih pusenjem samo u Istocnoj Evropi 1995 umrlo 700.000 osoba. Po istim procjenama, u Rusiji svake godine od raka pluca i bolesti kardiovaskularnog sistema uzrokovanih pusenjem umre 280.000 osoba. Posebno zabrinjava podatak da svakog dana u zemljama Istocne Evrope 10.000 maloljetnika pocinje pusiti.
Dr. Zatonski upozorava da pusenje nije samo trenutni problem vec da bi, ukoliko se ne zaustavi, mogao postati jos veci u buducnosti. "Neophodna nam je pomoc kolega sa Zapada. Medjunarodne kompanije za obradu duhana sve vise ulaze u Poljsku i koriste se vrlo sofisticiranom propagandom i promocijom svojih proizvoda koji su postali ubojica s najvecim brojem zrtava, i to ne samo u Istocnoj Evropi. Potrebna nam je pomoc kolega iz Amerike. Moramo nauciti komunicirati s javnoscu i utjecati na ljude da se pocnu drugacije ponasati", kaze dr. Zatonski.
Americke kompanije cije su marketinske aktivnosti potisnute iz maticne zemlje, a djelovanje zakonski ograniceno, agresivnim nastupom u Istocnoj Evropi i u Aziji nastoje nadokanaditi gubitke.
Kompanija JR Raynolds koja proizvodi "Camel" u Poljskoj na reklamnim panoima za te cigarete prikazuje i djecu. Ponasanje americke duhanske industrije ne iritira samo pobornike kampanje za zabranu pusenja u Istocnoj Evropi. Mark Palmer, nekadasnji ambasador Sjedinjenih Drzava u Madjarskoj tvrdi da je ponasanje tih kompanija sramno. "Kompanije za preradu duhana u promotivnim kampanjama postavljaju americku zastavu na svoje proizvode. Omotavaju ta sredstva za ubijanje i ovisnost u simbol Amerike. To je necuveno i mislim da bi nase kompanije trebale krivicno odgovarati zbog takvog ponasanja. Mislim da se radi o nemoralnom i u poslovnom smislu neetickom postupku", kaze Palmer.
Borci za ogranicenje ili zabranu pusenja tvrde da su informiranje i obrazovanje jedini nacin da se djelotvorno zaustavi agresivna kampanja proizvodjaca cigareta. "Ako bi se ljudima objasnilo stetno djelovanje nikotina na zdravlje pusaca i osoba iz njihove okoline niko ko je pri zdravoj pameti ne bi vise pripalio cigaretu, kaze dr Witold Zatonski direktor Curie memorijalnog centra za lijecenje raka u Warsawi.

 SOUTH SLAVIC SERVICE


Home