| home| ovisnosti| sadržaj |

ŠTO JE OVISNOST ?

Da na početku razjasnim: riječ ovisiti znači ne moći bez čega ili koga; biti uvjetovan čime, ne biti samostalan; zavisiti. Ja ću se usredotočiti na ovisnosti kao što su alkohol, pušenje i droga.

Svakog dana, diljem čitavog svijeta, milijarde ljudi svojim tijelima pribavljaju drogu. Iznenadio sam se kad sam čuo da se većina tog uživanja droge svodi na pijenje caja, da malo živnemo ili, kad je riječ o odraslima, na čašu vina popijenu radi opuštanja. Poput drugih droga i kofein u čaju, kavi i nekim bezalkoholnim pićima, kao i alkohol u vinu i pivu, tvari su koje mijenjaju normalno funkcioniranje tijela. 

Zbog uživanja droga, alkohola i cigareta nastaju mnoge nevolje. To je zato što su i olakšanje i bijeg što ga donosi droga samo privremeni. Čim se izgubi djelovanje droga, uživalac se vraća u stvarni svijet, no bez novca što ga je dao za drogu i bez vremena što ga je proveo pod njezinim utjecajem. Ni u čemu nije dobro pretjerivati, a to osobito vrijedi za drogu. Najveća je nevolja u tome da mnoge droge izazivaju navikavanje. 

Ponavljano uzimanje droga može izazvati ovisnost. Uživatelj počinje ovisiti o drogi, i sad je već uzima redovito, samo da može nastaviti živjeti.

Ovisnost može biti psihološka (duševna) i fiziološka (tjelesna). Psihološka ovisnost (koju ponekad zovemo navikom), ovisi uglavnom o našoj svijesti. Uživalac vjeruje da bez droge ne može pravo ni živjeti ni misliti. 

Kad je riječ o fiziološkoj ovisnosti ( koju zovemo i potrebom ) živci, mišici, srce i ostali tjelesni organi naprosto više ne mogu raditi bez droge. Tijelo se na neke droge postupno privikava. Zbog toga su mu za isto djelovanje potrebne veće količine droge. Tu pojavu, da nam je za isto djelovanje potrebna sve veća doza, zovemo navikavanjem ili tolerancijom.

Ovisnost od droge se može prekinuti na više načina, a neki od njih su: sudjelovanje u radu grupa za samopomoć, sastavljenih od izliječenih ovisnika; rehabilitacija u centru za liječenje ovisnost; izbjegavanje situacije ili društva u kojem je nastala ovisnost; ili pak kombinacija svega toga.

Za mnoge od tih postupaka potreban je novac, kojeg većina ovisnika, nažalost, nema. Osim toga, uspjeh počesto ovisi i o ovisnikovoj snazi volje i motivaciji.

Ja smatram da svaki čovjek mora imati svoj karakter, jer se samo tako može izvuci iz ralja ovisnosti. Mora djelovati isključivo preventivno jer je jedino taj način, po mome mišljenju, ispravan. To ne znači, da u smislu prevencije, ne smije konzumirati, npr. čaj, kavu, alkohol ili neku drugu drogu. Podrazumijeva se da ne uzima zakonom zabranjene droge, kao što su: marihuana, barbiturati, amfetamini, kokain, razni opijati, halucinogeni i dr. Dakle, mora biti umjeren, ne samo što se tiče tvari koje izazivaju ovisnost, već općenito u cijelom svom životu I da citiram :»Ono što jesmo, proizvod smo vlastitog razmišljanja! «

by Marko Ivetić

http://lektira.hr-free.com 

Preneseno uz dozvolu autora. 


Home