| home| ovisnosti| sadržaj | | 

U Australiji otvoren "prostor za injektiranje heroina"

PRVI legalni lokal za uzimanje heroina u Australiji, u nedjelju je počeo s radom u sydneyskoj četvrti "crvenih svjetala" Kings Cross, nakon što je prošloga mjeseca sudski odobrena njegova dozvola za rad.

"Prostor za injektiranje heroina otvoren je sinoć", rekao je u ponedjeljak Pat Kennedy glasnogovornik Crkve Ujedinjenja, koja vodi centar za ovisnike. Centar će, po njegovim riječima, dnevno primati između 150 i 200 ovisnika, a pored uzimanja droge pod nadzorom nudit će i usluge profesionalnog savjetovanja. 

Otvaranje centra, smještenog među striptiz-barovima Kings Crossa, nailazilo je na brojna protivljenja, počev od onog australskog premijera Johna Howarda, pa sve do Vatikana i UN-a. Crkva Ujedinjenja tek je u travnju dobila pravnu bitku i 18- mjesečnu dozvolu za vođenje centra za ovisnike. 

Dvadeset posto slučajeva predoziranja heroinom u najnapučenijoj australskoj državi Novi Južni Wales, događa se upravo na ulicama Kings Crossa. 

Oko 90 posto poziva Hitnoj pomoći zbog predoziranja u "Crossu" dolazi iz kruga od 300 metara od novotvorenog centra, a godišnje se u toj četvrti zabilježi oko 100 smrtnih slučajava zbog predoziranja. 

Vijesti.net (HINA) online.hr


Home