| home| ovisnosti| sadržaj |

Protokol za Hepatitis C prema Life Extension Fundation

http://www.lef.org/protocols/prtcls-txt/t-prtcl-058.html

Dijagnoza

 Za dijagnozu hepatitisa C je važno prisustvo antitijela na Hepatitis C. Nakon toga se izvrše testovi koji utvrđuju i mjere cjelokupnu virusnu aktivnost / polymerase chain reaction test (PCR).

Standardni testovi koji mjere aktivnost hepatitisa C uključuju jetrene probe: SGOT, SGPT, GGTP, i alkalna fosfataza.  Test na antitijela  Hepatitis C može utvrditi prisutnost infekcije, ali nije dostatan da bi se procijenila uspješnost tretmana.

Kako Hepatitis C oštećuje jetru

Virus hepatitisa C čini najviše štete preko molekula željeza (bilirubin) i stvarajući veliko oštećenje putem slobodnih radikala na jetrenim stanicama. Slobodni radikali mogu mutirati staničnu DNA i na taj način uzrokuju hepatocelularni karcinom, a mogu i ubiti veliki broj jetrenih stanica. Oštećenje jetre se osjeća u cijelom tijelu. Uspješno istrebljenje virusa hepatitisa C iz tijela zahtjeva da je nivo željeza u tijelu i krvi dosta sniženo, te se može reći da visoki nivo željeza u jetri sprečava uspješnu terapiju protiv virusa hepatitisa C . Nužno je sniziti nivo željeza (bilirubina) u tijelu prije započinjanja kombinirane terapije interferon-ribavirin.

Dokazano je da hepatitis virus uzrokuje upalne promjene na jetri, cirozu, primarni karcinom jetre preko napada slobodnih radikala na jetrene stanice.

 Antioksidantni dodaci, u kombinaciji sa antivirusnom terapijom, se koriste da zaštite oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali stvoreni sa hepatitis C virusom.

 -    ovo je uvodni izvadak dužeg članka, koji opisuje standardne protokole i potrebu za njihovom modifikacijom. Slijedi zaključak sa protokolom dopunske terapije uz standardnu.

Ono što je važno ovdje spomenuti je da autori preporučaju da se ne ide u tretman samo sa Interferonom, već odmah sa kombinacijom interferon- ribavirin, dok sada FDA protokol traži da se sa ribavirinom ide tek nakon jednog neuspješnog pokušaja primjene interferona. Ukratko, autori dvoje da ovaj protokol nije adekvatan. Slijedi sažetak u kojem se navode svi preporučeni lijekovi i pomoćna ljekovita sredstva: 

 Sažetak – Komplementarna terapija

The Life Extension Foundation's protokol za hepatitis C uključuje:

Standardna doza alpha-interferon (3 million IU injektirano supkutano 3 puta tjedno kroz 6 mjeseci) propisano od specijeliste za infektivne bolesti. Ovo je standardni odobreni lijek.

Ipak, djelotvoran je tek u manjine pacijenata ako se koristi bez ribavirina.

1000 to 1200 mg a dnevno ribavirin (uzet u 3 doze) kroz 6 mjeseci. Ribavirin povisuje efikasnost interferona do desetorostruko.

Standardna doza  Life Extension Mix i Life Extension Herbal Mix. Molim da zamijetite da neki bolesnici sa hepatitis C imaju povišene enzime kako odgovor na umjerene doze vitamina A, niacina i beta-carotene u Life Extension Mix. Ako vaše jetrene probe porastu, potrebno je korigirati terapiju.  Beta-carotene ima jedinstveni potencijal pojačavanja imuniteta koje mogu smanjiti djelovanje virusa hepatitisa C, ali neki pacijenti ga ne mogu tolerirati.

Visoka doza polifenola iz zelenog čaja (300 to 900 mg/dnevno i bijelog luka – češnjaka (2000 to 4000 mg/dnevno  high-allicin suplementa ) da bi se smanjio nivo jetrenog željeza (bilirubina) na minimum.  Željezo pospješuje oštećenje jetre i otežava uspješni tretman sa interferonom  Potvrdite da li je nivo željeza u jetri (bilirubina) snižen prije početka interferonske terapije.Neki ljudi moraju donirati krv (venepunkcija) kako bi uspješno smanjili nivo željeza prije nego započnu terapiju interferon-ribavirin.

Prehrana koja pojačava imunitet kao što je  200 mg of mliječnog thistle ekstrakta, dvaput dnevno; 500 mg of licorice extract, 3 times a day (pratite krvni tlak da bi bili sigurni da ga  licoricene povisi); 800 mcg a dnevno selena; 1200 mg a dnevno N-acetylcysteine; i vitamin C od  4000 do 10,000 mg dnevno.

S-adenosylmethionine (SAMe) u svrhu zaštite jetre i obnove funkcije jetrenih stanica.

 SAMe je u kliničkim pokusima u SAD za tretman jetrene ciroze, te su publicirani članci koji pokazuju značajnu korisnost tog preparata.Visoka cijena  SAMe može onemogućiti dio pacijenata da ga nabave. Preporučene doze SAMe je 200 mg, 3 puta dnevno što treba biti uzeto sa pojačivaćima  methylation-a trimethylglycine (TMG), u dozama od 1000 mg, dva puta dnevno; folna kiselina u dozi od 800 mcg, 3 puta dnevno; i methyl cobalamine (oblik vitamina B12) u dozama od 5 mg, dva puta dnevno (sublingvalno).

Alpha-lipoična kiselina, 250 mg 2 dva uta dnevno da bi se povisio nivo glutationa u jetrenim stanicama.

L-glutathione, 500 mg, 3 puta dnevno.

Whey proteinski  koncentrat/isolate prašak, 30 to 60 grama dnevno (da potakne imunološku funkciju i novo glutationa u jetrenim stanicama).

Ekstrakt koštica Grejpa (85 to 95% proanthocyanidin) 100 mg, 2 to 3 puta dnevno (da zaštiti jetru od slobodnih radikala).

Pazite da nivo serumskog željeza (bilirubin) je na najnižem dopuštenom nivou ( ispod 60 mcg/ dL of blood – naše referentne vrijednosti se drugačije izražavaju). Dok god se ne javljaju simptomi anemije, snizite nivo željeza koliko je moguće, pod nadzorom liječnika (referenca - Hemochromatosis protokol za sniženje nivoa željeza.).

Melatonin, 500 mcg to 6 mg navečer.

Folna kiselina i vitamin B12 mogu također imati zaštitno djelovanje kod anemije potencirane sa ribavirinom, što se dešava kod  10% of hepatitis C pacijenata koji su liječeni ribavirinom. Ako se anemija razvije uz primjenu ribavirina,  prekinuti ribavirin dok se broj crvenih krvnih stanica (hematokrit) vrati na normalu, nakon toga nastaviti terapiju ribavirin-om. Potpuno prestati piti alkoholna pića! Jetra je u pacijenata sa hepatitis C osobito osjetljiva na štetno djelovanje alkoholom.


Komentar

 Ovaj članak naglašava uvođenje u standardni protokol uz Interferon i Ribavirin. Ovo su lijekovi koji se mogu uzimati isključivo pod strogim nadzorom liječnika – specijaliste za infektivne bolesti odnosno interniste. 

Kombinacije vitamina koji se ovdje spominju djelomice se uzimaju iz razloga smanjivanja nuspojava terapije, dok se u dijela pacijenata mogu primjenjivati i neovisno, bilo kao priprema za ulazak u terapijski protokol, bilo u svrhu smanjivanja štete koju stvara kronični hepatitis, odnosno za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja, ili imuniteta.

U brojnim drugim člancima koji obrađuju problematiku Hepatitisa, postoje i osporavanja megavitaminske terapije.

Preporuka je pratiti redovito set jetrenih proba, te kompletnu krvnu sliku, kako je navedeno na početku članka.

Niz lijekova koji se ovdje spominju nije dostupan u ovoj formi, no moguće je nabaviti sljedeće:

B 12 vit a 500 gamma amp. (Krka) im.

Selenium (Selen) dostupan je kao tbl od 50 i 100 mcg. Njegovo je djelovanje da pomaže vitamin E u metabilizmu glutationa. Jak je antioksidans.

C vitamin je dostupan u prahu i tabletama (Pliva) no u visokim dozama može potencirati gastritis. Preporuka je stoga uzimati u obliku tableta s bioflavonidima i s produljenim djelovanjem (primjer je Bio-C 500 tbl od Dietpharma ili slični proizvod od firme Naturel Welth).

Folna kiselina je dostupna odvojeno i u kombinacijama sa željezom (što u ovom protokolu ne dolazi u obzir!)

(Twinlab) Folic Acid Caps a 800 mcg ili slično. Folna kiselina pojačava djelovanje vitamina B 12.

Melatonin (inače se stvara kod izlaganja suncu u koži) regulira pitanje ciklusa budnost- san i uveden je u ovaj protokol. U mjerama opreza se navodi: ne smiju ga uzimati trudne žene niti one koje doje, osobe sa autoimunim poremećajem niti depresijom, ili djeca ispod 16 godina.

Na tržištu ima više proizvoda, primjer Twinlab caps a 3 mg.)

Ekstrakt sjemenki grejpa možemo naći kao dopunski proizvod, nije standardno uvršten u farmakopeje. Primjer: Citrosept- Bio-Rama (Virovitica, tel. 033/730-380) no ovaj je pripravak manje dozaže od opisanog u protokolu. 


Kako započeti?

Beta – karoten je preparat koji se može osobito naći u sokovima od mrkve. Dakle svježi sok od mrkve (dodati malu količinu ulja – recimo malu žličicu maslinova ulja zbog bolje resorpcije). Uz to 1 do dva puta tjedno B 12 vit a 500 gamma amp. Im.

Folna kiselina 800 mcg ujutro, C vit (Dietpharm) a 500 mg za početak niže doze, recimo 2-3 tbl dnevno, te ako se dobro podnosi do 4-6 tbl dnevno. Za C vit. Je bitno zamjetiti da može stvarati probavne smetnje u višim dozama! Selen 100 mcg 1-2 tbl dnevno, E vitamin (ako se podnosi) se može dodati, u dozaži od 200 mg, no ne svaki dan (kod starijih osoba može potencirati i stvaranje spontanih hematoma). Recimo 1-2 caps a 200 mg tjedno.

U dijeti: Uvesti ukiseljene mliječne proizvode (sirutka ili kefir ili acidofilno mlijeko ili tekući jogurt). Ovo je istovremeno i bogat izvor kalcija, lako probavljivo i potencira probavu.

Melatonin caps navečer, ako se podnosi, i ako nema depresije.

Pratiti redovito funkcije jetrenih proba i bilirubina te KKS!

Opaska: ovo je iskustvena preporuka, konkretan protokol se mora dogovoriti uz liječnički nadzor!!!


HEPATITIS C DISEASE THERAPIES PROTOCOL 

http://www.lef.org/protocols/prtcls-txt/t-prtcl-058.html

Diagnosis

People are diagnosed with hepatitis C when a blood test reveals a positive reading for the hepatitis C antibody. While the hepatitis C antibody test can diagnose whether one may have the disease, the blood test that identifies and measures the overall viral load is the polymerase chain reaction test (PCR). Standard tests to measure hepatitis C activity include the liver function tests SGOT, SGPT, GGTP, and alkaline phosphatase. Hepatitis C antibody tests can accurately diagnose hepatitis C infection, but they are not always precise in evaluating the success of treatments. 

How Hepatitis C Damages The Liver

The hepatitis C virus does most of its damage by latching onto molecules of iron and delivering massive free-radical damage to liver cells. These free radicals can mutate cellular DNA to cause hepatocellular carcinoma, and they can kill large numbers of liver cells. Liver dysfunction wreaks havoc throughout the body. Successful eradication of the hepatitis C virus from the body requires that iron levels in the liver and blood be at very low levels, and thus it can be said that high stores of iron in the liver preclude successful therapy against the hepatitis C virus. It is mandatory to reduce iron levels in the body before initiating treatment with interferon-ribavirin combination therapy. 

Hepatitis viruses have been shown to induce liver inflammation, cirrhosis, and primary liver cancer via free-radical attacks on liver cells. The ensuing liver dysfunction causes havoc throughout the body. Antioxidant supplements, in addition to antiviral therapies, are used by innovative physicians to protect against the liver-destroying free radicals generated by the hepatitis C virus.

Summary

Complementary Therapies

The Life Extension Foundation's protocol for hepatitis C includes 

The standard dose of alpha-interferon (3 million IU injected subcutaneously 3 times a week for 6 months) prescribed by an infectiousdisease physician. Interferon is the FDA- approved therapy for treatment of hepatitis C. However, it works only in a minority of patients when used without ribavirin. 

1000 to 1200 mg a day of ribavirin (taken in 3 doses) for 6 months. Ribavirin increases the effectiveness of interferon therapy by up to tenfold. 

The standard doses of Life Extension Mix and Life Extension Herbal Mix. Please note that some hepatitis C patients encounter liver enzyme elevations in response to the moderate doses of vitamin A, niacin, and beta-carotene in Life Extension Mix. If your liver-enzyme levels elevate after starting Life Extension Mix, discontinue it and take separately the other nutrients contained in Life Extension Mix. Beta-carotene possesses unique immune- enhancing benefits that could help suppress the hepatitis C virus, but some hepatitis C patients cannot tolerate it. 

High doses of green tea polyphenols (300 to 900 mg/day and garlic (2000 to 4000 mg/day of a high-allicin garlic supplement) to reduce serum and liver iron levels to a minimum. Iron promotes hepatitis virus-induced liver injury and precludes successful treatment with interferon. Verify that liver iron levels have been reduced before starting interferon therapy. Some people must donate blood before going on interferon-ribavirin therapy in order to sufficiently reduce iron levels. 

Liver-protecting nutrients and immune-boosting therapies such as 200 mg of milk thistle extract, twice a day; 500 mg of licorice extract, 3 times a day (monitor blood pressure to make sure licorice does not elevate it); 800 mcg a day of selenium; 1200 mg a day of N-acetylcysteine; and vitamin C ranging from 4000 to 10,000 mg a day. 

S-adenosylmethionine (SAMe) for the purpose of protecting and restoring liver cell function destroyed by the hepatitis C virus. SAMe is in clinical trials in the United States for treating liver cirrhosis, and published research shows a significant benefit. The high cost of SAMe may preclude some hepatitis C patients from being able to afford it. The suggested dose of SAMe is 200 mg, 3 times a day to be taken with the methylation-enhancing agents trimethylglycine (TMG), in a dose of 1000 mg, twice a day; folic acid in the dose of 800 mcg, 3 times a day; and methyl cobalamine (a form of vitamin B12) in the dose of 5 mg, twice a day (taken by sublingual administration). 

Alpha-lipoic acid, 250 mg 2 times a day to boost glutathione levels in liver cells. 

L-glutathione, 500 mg, 3 times a day. 

Whey protein concentrate/isolate powder, 30 to 60 grams a day (to boost immune function and liver cell glutathione levels). 

Grape-seed extract (85 to 95% proanthocyanidin) 100 mg, 2 to 3 times a day (to protect against free radicals in the liver). 

Make sure serum iron levels are at the lowest possible tolerable levels (ideally below 60 mcg/ dL of blood). As long as anemic symptoms do not appear, lower iron as much as possible, under physician's supervision (refer to Hemochromatosis protocol for iron-lowering suggestions). 

Melatonin, 500 mcg to 6 mg at bedtime. 

Folic acid and vitamin B12 may also protect against ribavirin-induced anemia, which occurs in 10% of hepatitis C patients being treated with ribavirin. If anemia does develop using ribavirin, discontinue ribavirin until blood cell counts return to normal, then resume ribavirin therapy. Refrain from alcohol consumption. The liver of a hepatitis C patient is especially vulnerable to the damaging effects of alcohol. 


Home