| home| ovisnosti| sadržaj |

Jedan od pet pušača odlučio prestati s pušenjem

 Povodom novogodišnje rezolucije, više od 2 milijuna britanskih pušača odlučilo je prekinuti sa "smrdljivom" navikom i olakšati život sebi i svojim bližnjima, nepušačima 

Gotovo jedan od pet pušača zaklelo se da, počevši od 1. siječnja, više neće udahnuti novi dim. Statistike pokazuju da se prošle godine iz ovisnosti izvukao tek svaki treći apstinent, s time da je tek četiri posto tražilo liječničku pomoć. 

Ali ove godine stručnjaci će imati nešto više posla jer svaki treći pušač izjavljuje da je svjestan potrebe za dobro osmišljenim planom. Brojke pokazuju da dvije trećine neuspješnih apstinenata zaključuje da snaga volje nije bila dovoljna da se odupru jakoj potrebi za nikotinom. 

- Stručno osmišljeni tretmani prekida, zajedno sa savjetima i podrškom dat će već motiviranim pacijentima najbolju šansu za uspješnim prekidom. Kako sam uočio, oni koji uspiju svoju su ovisnost počeli promatrati kao ozbiljan problem. Posjećuju svog liječnika radi profesionalnog savjeta i razumiju da je uz motivaciju najvažnija dobra priprema - rekao je dr. Chris Steele, ekspert za prekidanje pušenja i suradnik udruge za pomoć onima koji žele "potući" nikotinsku žudnju, "Quit". 

T.T. 02.01.2001. klik.hr


Home