| home| ovisnosti| sadržaj |

Hrvatska policija razbila lanac krijumčara oružja i droge  

Hrvatska policija razbila je u četvrtak međunarodni krijumčarski lanac droge i oružja, uhitivši dvojicu glavnih organizatora lanca i zaplijenivši 71 kilogram marihuane

Kako je rečeno u zagrebačkoj policiji, kriminalističkom obradom utvrđeno je da skupina hrvatskih državljana krijumčari oružje iz Hrvatske u zapadnoevropske zemlje. Stoga su u četvrtak rano ujutro, oko 4 sata, zagrebački kriminalistički policajci pretražili nekoliko stanova i garaža, gdje su pronašli određenu količinu vatrenog oružja, većinom ručnih bacača i bombi te automatskih pušaka. 

U garaži osumnjičenog Dražena Č.(36) pronađeno je oko 71 kilogram marihuane, pakirane u 73 paketa. Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe droge. Protiv hrvatskih državljana Tomice B. (31), Dražena Č., Damira V. (26), svi iz Zagreba, Brune Z. (49) iz Ivanić Grada, Kreše R. (36) iz Kruševa, Zvonka L. (48) iz Konjica, Marka I. iz Širokog Brijega i još jedne osobe po imenu Mario podnijeta je kaznena prijava zbog sumnje da su se udružili radi činjenja kaznenog djela i krijumčarenja oružja, dok je Damir V. prijavljen i zbog izbjegavanja carinskog nadzora, kazao je načelnik Sektora zagrebačke kriminalističke policije Robert Kralj. Dodao je da su rano jutros istražnom sucu privedeni Tomica B., Bruno Z. i Dražen Č., dok su Krešo R., Zvonko L. i Marko I. u bijegu i za njima je raspisana tjeralica. Policija pretpostavlja da su pobjegli izvan Hrvatske. 

Prema dosadašnjim spoznajama policije, Tomica i Bruno glavni su organizatori tog krijumčarskog lanca, za kojeg se sumnja da je u zadnje dvije godine u europske zemlje prokrijumčario milijun i pol njemačkih maraka vrijedno oružje vojnog porijekla, većinom ručnih raketnih bacača "osa" i "zolja", ručnih bombi, automatskih pušaka i streljiva. Pretpostavlja se da je veći dio tog arsenala nabavljen u Bosni i Hercegovini, a manji u Hrvatskoj. Radi se o oružju vojnog porijekla jugoslavenske proizvodnje zaostalom iz Domovinskog rata i rata u BiH. Govoreći o krijumčarima, Kralj je rekao da su neki od osumnjičenih sudjelovali u Domovinskom ratu kao aktivni pripadnici Hrvatske vojske. 

U Sloveniji je u srpnju prošle godine uhićen hrvatski državljanin Damir V., koji je prevozio oružje iz Hrvatske u Italiju, odakle je trebalo biti razaslano u zapadnoeuropske zemlje, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije u MUP-u Damir Kukavica, dodajući da su od početka surađivali s Interpolom Slovenije, Italije, Austrije, Francuske, Nizozemske i Njemačke. Kralj je dodao da je tada krenula ova kriminalistička obrada, međutim nije odgovorio na upit je li Damir V. u slovenskom zatvoru "otkucao" svoje kolege. Upitan jesu li u krijumčarenje bili umiješani i državni organi, poput carinske uprave i MORH-a, Kralj je rekao da zasada nemaju takve naznake. 

U Hrvatskoj je akciju koordinirano proveo MUP u Zagrebu, Karlovcu i Dubrovniku, surađujući sa sedam policijskih uprava i nadležnim državnim odvjetništvima. Kriminalistička obrada ovoga slučaja se nastavlja u suradnji sa zapadnoeuropskim policijama, a javnost će o rezultatima biti pravodobno obaviještena, rekao je Kralj. 

HINA 25.01.2001.  klik.hr


Home