| home| ovisnosti| sadržaj |

Znanost će prikliještiti narkokartele

Američki znanstvenici tvrde da su otkrili točnu metodu otkrivanja podrijetla kokaina koja će olakšati borbu protiv krijumčara

"Znanost nadoknađuje propušteno", rekao je James Ehleringer sa Sveučilišta "Utah". "Mi točno možemo reći iz koje zemlje što potječe". Ispitujući takozvani "otisak" kokaina, znanstvenici mogu odrediti odakle narkotici potječu, je li zemlja prihvatila zakon o drogi i potječe li droga iz zemlje u kojoj je zaplijenjena.

Tehnika će pomoći stručnjacima da otkriju krijumčarski put, odrede jesu li dva uzorka istog podrijetla, te da otkriju nova područja proizvodnje kokaina, ako se pojave. Proces u kojemu se od lišća koke proizvodi narkotik koji se prodaje na ulicama, ne mijenja "otisak". Kao što se razlikuje ljudski DNK, tako se razlikuju i uzorci kokaina ili drugih narkotika poput morfija ili heroina.

Ali - umjesto da ispituju DNK, znanstvenici traže znakove iz okoliša koji određuju odnos ugljikovih izotopa i dušika u kokainu. "Otkrili smo 'otisak', ali ne možemo objasniti kako ga dobivamo, samo smijemo reći da je pouzdan", rekao je Ehleringer, čije je istraživanje opisano u znanstvenom časopisu "Nature".

On i njegovi kolege misle da na "otisak" utječu sastav tla, vlaga i trajanje suhog razdoblja. "Sve to pridonosi specifičnim izotopima, tako da se može dobiti pravi 'otisak', a - kako se čini, kombinacija okoliša i tla jedinstvena je za svako područje", dodao je Ehleringer.

Oko 99 posto kokaina potječe iz Kolumbije, Bolivije i Perua. Znanstvenici koji surađuju s američkom Agencijom za borbu protiv droge mogu otkriti točno podrijetlo kokaina. "Ako se droga pojavi, možemo prilično točno odrediti iz koje zemlje dolazi", rekao je Ehleringer.

HINA    19/11/00 Klik.hr


Home