| home| ovisnosti| sadržaj |

Bolesni, a doktor ne zna što vam je

A ako i pogodi, to još uvijek ne znači da će vam pripisati ispravnu kuru. Ukratko radi se o depresiji i načinima na koji se ona liječi

Kod svakoga četvrtog pacijenta kojega muči depresija liječnik ne prepoznaje o čemu se radi - tvrde znanstvenici s münchenskog Max-Planck instituta za psihijatriju koji su ovog četvrtka iznijeli podatke opsežnog istraživanja na temu «Depresija 2000» u kojem je sudjelovalo 14.700 osoba te 412 njemačkih klinika.

Nadalje, svaki deseti pacijent pati od teških depresija, svaki peti pomišlja na samoubojstvo, a što je najgore, 40 posto nesretnih pacijenata nije na adekvatan način liječeno.

Najčešći simptomi na koje se tuže pacijenti jesu osjećaj iscrpljenosti, problemi sa spavanjem, posustalost, nemogućnost koncentracije, seksualna frigidnost.

U liječenju se u 58 posto slučajeva pripisuju antidepresivi, u 34 posto biljna sredstva, u 23 posto hipnoza i sredstva za smirenje, a najviše su pogođene žene, i to one starije od 45 godina (65 posto).

Prema mišljenju psihologa Hansa Ulricha Wittchena najveća pogreška liječnika jest ta da depresiju ne shvaćaju kao bolest. Liječnici koji u prosjeku na dan prime i do 68 pacijenata nemaju vremena za najučinkovitije metode liječenja depresije - razgovor, slušanje i dobre savjete, već se rješavju pacijenata na brz način - tješeći ih neuvjerljivo, prepisujući im kojekakva umjetna sredstva za dobro raspoloženje i vitamine u nadi da će vrijeme sve izliječiti.

A.O.    12/11/00 Klik.hr


Home