| home| ovisnosti| sadržaj |

Mladi pušači - nervozni starci

Nervozni ste i palite cigaretu, možda je vaša nervoza i tjeskoba potencirana upravo cigaretama koje ste dimili u svojim tinejdžerskim godinama

Nova istraživanja sugeriraju da tinejdžeri pušači naginju psihičkim poremećajima u kasnijim godinama života. To se utvrdilo nakon petogodišnjeg promatranja grupe od 700 maloljetnika. Suprotno očekivanjima, mladi kod kojih su utvrđeni poremećaji kao što su napadi panike i agorofobija u zrelim godinama nisu bili skloniji pušenju od ostalih u grupi, zapravo, događa se upravo suprotno.

Tinejdžeri koji puše 20 ili više cigareta dnevno imaju 15 puta veću šansu da razviju napade panike, 7 puta lakše će imati strah od otvorenog prostora i druge fobije nego li njihovi vršnjaci koji nemaju naviku uzimanja duhana.

Nikotin navodno uznemirava centralni nervni sistem, a doda li se tome i činjenica da pušači teže dolaze do kisika, uvjeti za razvoj tjeskobe su savršeni.

Ovo i prethodno istraživanje koje dokazuje povezanost nikotina i depresije proveli su stručnjaci pod vodstvom dr. Jeffreya Johnsona sa Sveučilištu Columbia.

T.T.    08/11/00 Klik.hr


Home