| home| ovisnosti| sadržaj |

Ovisnost o mobitelu zamjenjuje ovisnost o cigaretama?

 Ovisnost mladeži o mobitelima, koja mnoge roditelje i učitelje dovodi u očaj, možda je, zapravo, korisna. Naime, 'mobići' pomalo odvraćaju tinejdžere od duhana, tvrde britanski stručnjaci

Pušenje među britanskim adolescentima palo je s 30 posto godine 1996. na 23 posto 1999., a broj vlasnika mobitela među tinejdžerima u dobi od 15 do 17 godina popeo se na vrtoglavih 70 posto do kolovoza 2000. Clive Bates iz skupine za borbu protiv pušenja ASH (Action on Smoking and Health) i Anne Charlton sa Sveučilišta u Manchesteru tvrde kako to nije samo koincidencija.

"Djeca puše zbog istog razloga zbog kojega se koriste mobitelom", rekao je Bates. "Odgovori na pitanje što pušenje i uporaba mobitela znače djeci nevjerojatno se podudaraju - to znači pripadnost određenoj skupini, zaposlene ruke, to ih čini modernima i odraslima i - znak je njihove pobune." Odrasli kažu da su mobiteli jedino sredstvo koje im omogućuje da ne izgube vezu s poslom, obitelji i prijateljima. Adolescent pak džepnim pomagalom dokazuje da je moderan i odrastao, a - kao i cigarete, bitan je za druženje.

"Ako im se prijatelji služe mobitelom kako bi u pokretu organizirali društveni život, onda je djeci mobitel nužan znak pripadnosti određenoj skupini", rekao je Bates. Unaprijed plaćene kartice s određenim brojem poziva - vrlo popularna alternativa mjesečnim računima - možda iz tinejdžerskih džepova izvlače novac koji bi inače potrošili na cigarete.

Anne Charlton, koja se specijalizirala za dječju percepciju reklame, primijetila je čak i sličnost između reklama za mobitele i duhanske proizvode. Clive Bates i Anne Charlton, čiju je teoriju objavio "British Medical Journal", istaknuli su kako je sve to tek pretpostavka, ali, vjeruju, vrlo uvjerljiva.

Dr. Mike Murphy iz Imperial Cancer Research Founda u Londonu slaže se s njima: "Ohrabruje sve što može spriječiti ovisnost adolescenata o toj smrtonosnoj navici. Pokaže li se teorija točnom, ona dokazuje koliko je pritisak skupine snažan, a na tome je godinama zarađivala duhanska industrija." Štetnost pušenja mnogo je puta potvrđena, ali još nije poznata opasnost od uporabe mobilnih telefona. Neki su istraživači tvrdili da mogu oštetiti mozak te da su posebno osjetljive mlade osobe.

"Kad je o pušenju riječ, broj mrtvih je vidljiv. U Ujedinjenom Kraljevstvu od posljedica pušenja umire 120.000 ljudi na godinu, a u svijetu oko četiri milijuna. Kad je riječ o mobitelima, pretpostavlja se da djeluju na mozak. Mi mislimo se to ne može uspoređivati", rekao je Bates.

HINA    06/11/00 Klik.hr


Home