| home| ovisnosti| sadržaj |

Liječnici se zalažu za korištenje kanabisa u medicinske svrhe

 Veliki broj liječnika smatra da su zakoni o medicinskoj upotrebi kanabisa prestrogi, ali o pravoj legalizaciji ipak imaju konzervativnije mišljenje

Prema rezultatima ankete objavljenim u Velikoj Britaniji, gotovo polovica liječnika smatra da ovaj narkotik uzrokuje manje ozbiljnih problema negoli alkohol, duhan i propisani lijekovi, a četvrtina smatra da uzrokuje manju ovisnost. Da se legalizira, više od osam od deset propisalo bi kanabis teško bolesnim pacijentima poput onih koji boluju od multiple skleroze ili raka.

Ipak tek je 32 posto od 1000 upitanih smatralo da konzumiranje kanabisa treba legalizirati. Jedan od petorice razmislio bi o upotrebi kanabisa kod manjih bolova leđa, a 16 posto razmislilo bi o kanabisu kao alternativi za tradicionalne antidepresive.

Dr. Rino Coladangelo koji je sastavio anketu smatra da većina liječnika ipak neće stati na stranu lobija za legalizaciju dokle se god ne razjasne pitanja i sumnje da korisnici kanabisa postaju prijemljiviji za upotrebu drugih narkotika.

Dr. Vivienne Nathanson šef znanstvenog odjela u Britanskom liječničkom savezu smatra da je struka zainteresirana za sve što doprinosi boljem tretmanu, posebno za kronično bolesne kojima se teško može pomoći, ali razmišlja i o dugoročnim posljedicama pušenja i mogućoj ovisnosti.

U istoj anketi otkriveno je da je najmanje dvoje od petero petnaestogodišnjaka već probalo kanabis.

T.T.    02/11/00 Klik.hr


Home