| home| ovisnosti| sadržaj |

 Zašto je kokain droga za kreativce?

U najnovijem specijalnom izdanju Spiegela, koji nosi naslov 'Kokainsko društvo', psihijatar Hinderk Emrich s Medicinskog fakulteta u Hannoveru odgovara na pitanje zašto je kokain droga intelektualaca i kreativaca

Prema riječima Hinderka Emricha neinteligentne i nekreativne osobe te one koje vode monoton i dosadan život neće znati što započeti s kokainom, neće se na njega tako lako navući i najvjerojatnije će vrlo brzo prijeći na druge vrste stimulansa.

Kokain - objašnjava nadalje Emrich - nije droga «osjećaja budući» da ne stvara u konzumenata samo osjećaje blaženstva i sreće, već prije svega stimulans koji djeluje na intelekt. U glavama korisnika bujaju sulude ideje, povećava se izdržljivost organizma, stvaraju kristalno jasne misli, koje su zahvaljujući povećanoj razini dopamina ubrzane čak za deset puta.

Prema statističkim podacima kokain najviše koriste intelektualci, kreativci te svi oni opterećeni uspjehom i savršenstvom pod svaku cijenu. No, da bi djelovanje bijelog praha u potpunosti bilo iskorišteno, ističe Emrich, konzument mora posjedovati i poveću dozu zaljubljenosti u sebe i svoj rad te svijest o drugoj strani mača - povećanoj šansi za obolijevanje od infarkta, moždanog udara, epileptičkih grčeva, poremećaja sna i bioritma te mogućnosti zapadanja u duboke depresije.

A.O.    29/10/00

Klik.hr


Home