| home| ovisnosti| sadržaj | | 

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-a - HRVATSKA POŠTEĐENA VEĆE EPIDEMIJE 

1. prosinca - Hrvatska je pošteđena veće epidemije AIDS-a, iako je zbog brojnih turističkih posjeta, a kasnije i migracija velikog broja izbjeglica i stranih vojnih postrojbi, bila izložena mogućim većim infekcijama, ocijenila je ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

AIDS je najopasnija epidemija našeg doba, koja je dosad odnijela živote 21,8 milijuna ljudi. Procjenjuje se da je danas u svijetu smrtonosnim virusom HIV-a zaraženo oko 36 milijuna ljudi. Od prvog zabilježenog slučaja 1986. godine do danas u Hrvatskoj je od AIDS-a oboljelo 159 ljudi, od čega je dosad umrlo 93. Procjenjuje se da je virusom HIV-a zaraženo oko 300 ljudi.

Ministrica Stavljenić-Rukavina istaknula je da se nizak stupanj obolijevanja od AIDS-a u Hrvatskoj može pripisati odličnim mjerama prevencije koje su se počele provoditi još 80-ih godina. Većina oboljelih u Hrvatskoj su muškarci između 25 i 49 godina, homoseksualci ili promiskuitetne heteroseksualne osobe koje su duže vrijeme boravile u inozemstvu. Trenutačno se u Hrvatskoj tzv. trojnom terapijom liječi 85 pacijenata, od čega 66 oboljelih od AIDS-a, a ostalo su HIV pozitivni. Ta se terapija pokazala iznimno efikasnom u produžavanju života oboljelih i u smanjivanju šansi za obolijevanje kod HIV pozitivnih, ali je jako skupa - mjesečno po pacijentu iznosi od 1000 do 1500 američkih dolara.

Uspješnost mjera prevencije očitovala se i kroz ubrzani pad učestalosti spolno prenosivih bolesti, sifilisa i gonoreje, što pokazuje uspjeh u mijenjanju spolnih navika naših ljudi, ocijenio je dr. Berislav Borčić, v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Upozorio je da potencijalnu opasnost predstavljaju buduće turističke sezone, koje mogu uzrokovati širenje AIDS-a, no i tu možemo preventivno djelovati. 

Spomenka i Branko Oblak danas su usvojili djevojčicu zaraženu virusom HIV-a. Djevojčica, koju ćemo radi njezine zaštite zvati Nina, prošlu godinu je provela u bolnici nakon što su joj roditelji umrli od AIDS-a, a mamu i tatu zamijenile su sestre i liječnici. Nijedna državna institucija niti njezina rodbina nisu željeli preuzeti brigu o njoj. Sve dok se nije pojavila strana humanitarna udruga Nuevo Futuro i Ninini novi udomitelji. Njezin je posvojitelj i sam prije 45 godina ostao siroče. Ona nosi virus HIV-a, rekao je taj plemeniti čovjek, ali svatko ima pravo na život. Ona nije kriva što je bolesna, a našoj smo ostaloj djeci to objasnili. 

hrt; 1.12.2000


Home