| home| ovisnosti| sadržaj | | 

5. Pitanja i odgovori: Heroin i trudnoća 

Oko 80% ženskog dijela populacije heroinskih ovisnika se nalazi u reproduktivnom razdoblju. Upravo hormonska neravnoteža koja nastupa uzimanjem heroina (inhibicija oslobađanja Gn-RH iz hipotalamusa) i tzv. sekundarna amenoreja (izostanak menstruacije kao posljedica opisane inhibicije) navodi djevojke na pomisao o nepotrebnosti kontracepcije.

U kratkim fazama apstinencije ili kod smanjenog konzumiranja heroina uspostavlja se ovulatorni ciklus - sto ima za posljedicu mogućnost začeća.

Heroin-ovisne trudnice moraju za vrijeme trudnoće, kao i nakon porođaja računati s nizom mogućih komplikacija.

U većini je dobitak trudnice na težini neprimjeren, a u 50% se razvija trudnička gestoza. Otprilike svaka četvrta heroin-ovisna trudnica je inficirana sa hepatitisom ili luesom (Klinikum R. Virchow, Charlottenburg, Berlin), a značajan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija (stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih žena kod uporabe
zajednickih igala).

U analizi tijeka porođaja osobito je upadljiv veliki broj operativno dovršenih porođaja.

Gotovo sve trudnice u periodu porođaja pokazuju znake apstinencijske krize: nemir, ubrzani puls, velike oscilacije tlaka.

Oko 14% novorođenčadi teži na porodu manje od 2.500 g, a ca 25% djece se porodi prije 38. tjedna trudnoće. Težina svakog drugog novorođenčeta je ispod 50. percentile, a svako 5. dijete pokazuje znake asfiksije (mekonijalna plodova voda ili deceleracije u CTG-u).

Nekontrolirani prekid uzimanja heroina u trudnoći ima za posljedicu povecani broj spontanih pobačaja, a u trećem trimestru prijevremene trudove kao i iznenadnu intrauterinu smrt djeteta. Stoga je uz redovitu antenatalnu skrb neophodna substitucijska terapija u trudnoci: L-polamidon (L-izomer) ili methadon (racemat) koja sprečava tjelesnu i duševnu retardaciju djeteta.

Substitucijska terapija se obavezno započinje u stacionarnim uvjetima zbog neophodnosti praćenja redovitog uzimanja medikamenta, kao i njegovih evtl. neželjenih djelovanja. Uobičajeni apstinencijski simptomi su: nemir, drhtanje, znojenje, bolovi u kostima kao i glavobolja, mučnina, povraćanje, kao i pojačana aktivnost djeteta i ubrzana srčana frekvenca kod djeteta. Dobra metoda praćenja stanja novorođenčeta tijekom metadonske substitucije je određivanje tzv. biofizikalnog profila i non-stress testa.

Novorođenčad majki (90%) koje uzimaju L-polamidon/methadon razvijaju često snažnu apstinencijsku krizu nakon porođaja i zahtijevaju intenzivnu skrb u specijaliziranim ustanovama u 50% slučajeva. Ova kriza se pak ne smije liječiti s L-polamidonom, obzirom da za isti proteinski nosac u krvi kompetitivno konkurira bilirubin, te postoji opasnost tzv. kernikterusa.

Obzirom da L-polamidon prelazi u majčino mlijeko, dojenje je kontraindicirano.

Ukoliko je program odvikavanja uspješno protekao i trudnica najmanje mjesec dana prije porođaja nije ništa uzimala, izostaju znaci apstinencijske krize novorođenčeta.

L-Polamidon je kontraindiciran kod kronične plućne insuficijencije, hipotireoze, hipovolemije i ulceroznog kolitisa, pankreatitisa i divertikulitisa.


http://www.adf.org.au/drughit/facts/hdayhe.html 
http://csm.jmu.edu/biology/hurneyca/heroin/ 
http://www.dhs.vic.gov.au/phd/9803081/preg.htm 


Ovaj tekst je prenesen uz dopuštenje sa:

 Ginekoloska poliklinika Dr. Harni
http://www.poliklinika-harni.hr  * v-@poliklinika-harni.hr

¤¤¤ BILTEN # 03 ¤¤¤

** Zanimljivosti i novosti iz ginekologije i ekologije ** Medicinske
dileme i aktualnosti ** Vijesti iz poliklinike **

Ukoliko niste na nasoj mailing-listi, a zelite citati bilten, posaljite
prazan e-mail na sljedecu adresu:
poliklinika-ha-@topica.com 

Bilten je dostupan na webu:
http://www.topica.com/lists/poliklinika-harni/read 


Home